keskiviikko 8. huhtikuuta 2015

Selektiivinen abortti



Kiina ja Intia ovat kuuluisia tyttösikiöihin kohdistuvista aborteista ja ensin mainittu vieläpä lainsäädännöllisistä pakkoaborteista. Näitä asioita on nostettu liberaalien puolesta esille, koska toiminta polkee heidän mukaansa naisten oikeuksia. Tämä kuitenkin nostattaa esiin kiintoisan ristiriidan heidän ajattelussaan; abortti ei ole heidän mielestään väärin, koska kyse on naisen oikeudesta omaan ruumiiseensa, ja sikiöllä ei ole oikeuksia. Mutta tyttösikiöihin kohdistettu selektiivinen abortointi onkin väärin, koska se rikkoo naisten oikeuksia. Eli onko sillä sikiöllä oikeuksia vai ei? Koettakaa päättää.

Liberaaleille siis, joiden mielestä vapaa abortti kuuluu naiselle ja sikiö on osa naisen ruumista, on vaikeaa perustella miksi tyttölasten abortointi olisi enemmän väärin. Niissä maissa, joissa tätä valikoivaa aborttia tapahtuu, kyse on tietty harvoin naisen omasta tahdosta vaan valtion pakkovallasta yhdistettynä kulttuurisiin normeihin. Mutta oletetaan, että kyse olisi vapaasta tahdosta. Olisiko se silloinkin enemmän väärin? Abortithan ovat järjestään valikoivia, vammaisia abortoidaan herkemmin kuin terveitä. Ja jos abortin tulee olla oikeus, jonka legitimiteetti perustuu ainoastaan naisen tahtoon, onko syillä mitään väliä? Liberaalin logiikan mukaan ei. Nainen voisi vaikka vapaasti synnyttää viisi poikalasta ja abortoida kymmenen tyttösikiötä, jos niin haluaa. Se ei olisi yhtään enempää väärin kuin ”normaali” abortti.

Oman kantani aborttiin olen tuonut esille aiemminkin, mutta lyhyt kertaus lienee paikallaan: abortti on lähtökohtaisesti väärin, mutta joskus välttämätön paha. Näin jos kyseessä on esimerkiksi terveyttä uhkaava raskaus, sikiön vaikea vammaisuus tai raiskauksesta alkanut raskaus. Muutoin en hyväksy aborttia, joten sukupuoliselektiivinen abortti on tietenkin väärin. Se ei ole kuitenkaan vain moraalisesti väärin, mutta myös demografian kannalta typerää. On järjetöntä eliminoida tyttöjä, jotka ovat lisääntymisen kannalta pullonkaula. Lisäksi tyttöjen abortointi johtaa pitkällä aikavälillä suhteettomaan miesenemmistöön, mikä horjuttaa yhteiskuntarauhaa.

Jos siis joku abortoi sikiönsä sukupuolen perusteella, pidän sitä vääränä, mutta en yhtään enempää vääränä kuin sosiaalista aborttia. Sosiaalista aborttiahan perustellaan usein sillä, että lapsen täytyy syntyä haluttuna. No, jos tyttöä ei haluta, niin antaa mennä vain; näin siis liberaalin logiikan mukaan.

Kiinan harjoittamaa pakkoaborttipolitiikkaa on syytäkin vastustaa, vastenmielistähän koko touhu on. Mutta jostain syystä tyttölasten abortoiminen nostetaan erityiseksi moraaliseksi ongelmaksi. Se on toki ongelma yhteiskunnalliselta ja demografiselta kannalta, mutta moraalisesti se ei ole ongelma sen enempää kuin pakkoabortointikaan. Jos vastustaa pakkoabortteja ja sosiaalisia abortteja, vastustaa myös selektiivisiä abortteja sukupuolen perusteella. Mutta liberaalit nostavat tyttöjen selektiivisen abortoinnin suurimmaksi moraaliseksi ongelmaksi pakkoabortoinnin sijaan, koska naiset nyt ovat enemmän uhreja ja sitä rataa.

2 kommenttia:

Tom Kärnä kirjoitti...

Aika hyvin asia esitetty!

Lauri Stark kirjoitti...

Mukavaa, että maistui :)