tiistai 30. tammikuuta 2018

Se on siinä, Jaromír JágrYksi sivu historiaa kääntyy, sillä Jaromír Jágr jättää NHL-kaukalot virallisesti. Toivoin, että tästä kaudesta olisi vielä tullut pisteilottelua, mutta ei. Näyttää siltä, että kroppa yksinkertaisesti petti alta. Parin viikon päästä hän täyttää 46-vuotta, tämän pidemmälle jalat eivät kantaneet. Niin paljon intohimoa kuin urheilijalla on, tulee jokaisella kehon rajat vastaan. Tietenkään hän ei ole enää vuosiin pelannut parhalla tasollaan, mutta vielä toissa kaudella hän teki 66 pistettä ollen joukkueensa paras. Jos 44-vuotiaana kykenee moiseen, kertoo se pelaajan poikkeuksellisuudesta.

1733 ottelua, 766 maalia ja 1921 pistettä. Kolmanneksi eniten otteluja ja maaleja NHL:n historiassa sekä toiseksi eniten pisteitä. Vain Gretzky on hänen edellään kokonaispisteissä ja on melko varmaa, ettei tämän ajan NHL:ssä tulla enää yltämään edes Jágrin lukemiin.

Miehen ammattilaisura alkoi 16-vuotiaana silloisen Tšekkoslovakian liigassa vuonna 1988. NHL:ään hänet varattiin vuonna 1990 numerolla viisi. Tulokasvuonnaan ja sitä seuraavalla kaudella hän voitti kaksi peräkkäistä Stanley Cupia, jotka jäivät hänen uransa ainokaisiksi. Etenkin vuoden 1992 playoff-kierroksella hän oli avainroolissa ja muistetaan erityisesti tästä maalistaan.

Viisi pistepörssin voittoa sekä runkosarjan parhaan pelaajan palkinto vuodelta 1999, ei kukaan toinen eurooppalaispelaaja ole vastaavaan pystynyt. Maajoukkueajoilta häneltä löytyy olympiakulta vuodelta 1998 ja kaksi maailmanmestaruutta vuosilta 2005 ja 2010. Liki kolmekymmentä vuotta kestänyt ammattilaisura vetää vertoja Gordie Howen vastaavalle, ja etenkin nykypäivänä hänen saavutuksensa on ainutlaatuinen. Jääkiekko on nopeampaa kuin koskaan ja on käynyt läpi monia muutoksia sen jälkeen, kun numero 68 astui kaukaloon. ESPN-sivustolla todetaan seuraavasti:

Consider: Jagr was drafted in 1990. No other active player in the four major North American pro sports leagues was drafted before 1994. There's also this: Jagr was drafted two months after Emmitt Smith was picked by the Dallas Cowboys. Smith retired as the NFL's all-time rushing leader 13 years ago. And one more while we're at it: The oldest active player in the NBA is Vince Carter (41 years old). Jagr already had 322 goals and 807 points in his NHL career when Carter made his NBA debut.

Onko se ihminen lainkaan vai härkä, ellei peräti hirviö? Seuraava osoite kaverille on joka tapauksessa vanha kasvattiseura HC Kladno, jossa sitten viipyy määrittämättömän ajan. Omien sanojensa mukaan hän haluaisi pelata 50-vuotiaaksi asti, mutta saapa nähdä.

Lakki päästä, kaikkien aikojen paras kiekkoilija Euroopasta jättää maailman parhaan kiekkoliigan.

We salute you.

Ei kommentteja: