perjantai 26. tammikuuta 2018

Kutsu mua [X]:ksi

Oikeus ilmaista mielipiteensä ja tarpeen tullen loukata ja järkyttää kuuluvat sananvapauteen. Se on ensisijaisesti poliittinen idea, jossa ilmaisua julkisessa sfäärissä eivät saa rajoittaa ihmisten yksityiset tunteet. Sen sijaan jokapäiväiseen kanssakäymiseen pätevät hieman eri säännöt. Sananvapaus ei sellaisenaan voi toteutua ja sitä kahlitsevat käytöstavat. Loukkaavan satiirin julkinen esittäminen on paikallaan, mutta samojen asioiden esittäminen päin kasvoja sosiaalisessa tilanteessa voi olla vaivaannuttavaa ja epäkohteliasta.

Transsukupuoliset vaativat kahta asiaa: että he itse savat määritellä sukupuolensa ja että muiden tulee mukautua tähän määrittelyyn. Ensiksikin on selvää, etten usko moiseen lähtökohtaan. Sukupuolia on kaksi ja yksilö ei voi muuttaa omaansa. Tämä on näkemykseni, mutta olisiko kohteliainta suostua vaatimuksiin? Että puhuttelisin transsukupuolisia heidän haluamillaan termeillä? Jos vittuilu onkin osa sanavapautta, on ihmisten tietoinen loukkaaminen kasvokkain kohdatessa turhaa. Lisäksi on mahdollista loukata ihmisiä tietämättään. Esimerkiksi jokin maneerini voi tahattomasti häiritä muita ihmisiä, jolloin voin yrittää luopua tavastani (sosiaalisissa tilanteissa). Mutta ongelma tässä on se, että transsukupuolisten näkemykset perustuvat valheille ja väärinymmärryksille. Suostumalla vaatimuksiin osallistuisin heidän valheisiinsa. Ja totuus on tunteiden loukkaamattomuutta suurempi hyvä.

Se, miten koemme asiat, voi tietenkin vaikuttaa käyttämäämme kieleen. Jotkut transsukupuoliset voivat mennä täydestä vastakkaisen sukupuolen edustajina. Esimerkiksi blogistikollegani ja transu Musta Orkidea on omassa mielessäni miehinen henkilö, saan hänestä maskuliinisen viban. Mutta sittenkään hän ei ole mies vaan itseään suuresti muokannut nainen, jolla on katkos minäkuvansa ja kehonsa välillä. Kuitenkaan ei minulla olisi ongelmia puhua hänestä kuin miehenä, sillä pidän häntä kaverina.

Kuten siis näkyy, myös transsukupuolisten tunteminen voi vaikuttaa asiaan. Mustalle Orkidealle ei nimityksillä suurta merkitystä ole, mutta joillekin se voi olla olennaisen tärkeää. Kukapa ei siis tahtoisi olla kaverilleen mieliksi? Sosiaalisessa vuorovaikutuksesa kerromme muutenkin pieniä valkoisia valheita koko ajan, sillä ne ovat pienimmän pahan tie. Joskus on vain tahdikkuutta pidättäytyä tietyistä sanoista tai olla kertomatta jotakin väärään aikaan. Vaatimus, että puhuisimme vain totta kaiken aikaa on lähinnä autismia. On yksi asia pyrkiä kohti filosofista totuutta ja toinen asia vaieta läheisen pahasta hengityksestä.

Asiassa on kuitenkin lisää muttia. Kun transväki vaatii jotain, se tekee sen epärehellisin intentioin. Heidän mukaansa kyse on vain kohteliaisuudesta, vaikka tosiasiassa kyse on alistamisesta. He tahtovat meidän nielevän kerrallaan koko paketin, johon kuuluu rajaton määrä sukupuolia ja ihmisen rajaton muokattavuus. He kulkevat Prometheuksen jalanjäljissä Uuteen Uljaaseen Maailmaan. Heidän mukaansa on sallittua ajatella yksityisesti mitä huvittaa, kunhan ei loukkaa muita. Viime kädessä tämä merkitsee, että erimielisten on vaietteva, ei vain ihmisten ilmoilla vaan kaikkialla. Yhtä vaatimusta seuraa loputon sarja uusia.

Transsukupuoliset ovat kuitenkin oikeita ihmisiä, eikä heitä pidä tieten tahtoen satuttaa. Vaikka näkemykseni on ehdoton, on minulle ja kaltaisilleni viisasta muistaa myös ihmisluonnon mystisyys. Sukupuolia on kaksi, mutta entä jos joku todella syntyisi väärään kehoon? En nimittäin usko, että sukupuoli on vain biologinen rajoite vaan ensisijassa jumalallinen totuus. Sielulla on sukupuoli ja kenties aina tuon tuosta sielu ei saa itseään vastaavaa ruumista. Tämä on teologista spekulaatiota, mutta muistutus siitä ettemme voi ymmärtää kaikkea. Outolintuihin on syytä suhtautua kärsivällisyydellä, ketään ei pidä rikkoa vain maailmankuvallisten ennakkoluulojen vuoksi.

Ja kuitenkin muistutan myös tästä: vasemmisto ei ole yhtä ymmärtäväistä, heitä eivät kiinnosta spekulaatiot, ei totuus. Heille on olemassa vain välitön solipsistinen todellisuus, jossa omat tunteet sanelevat minkä ympärillä maailma pyörii. Heidän kanssaan ei pidä väitellä, eikä heidän vaatimuksiinsa suostua. Kompromissit eivät ole enää mahdollisia. On ymmärrettävä, että vasemmistolle ei tule antaa yhtään periksi yhtään missään. Heidät on lyötävä perinpohjin.

8 kommenttia:

Sametti kirjoitti...

Transporukka käyttäytyy narsistin tavoin. Kaikkien pitää aina ajatella heitä ja ottaa heidät huomioon (walking on eggshells), mutta heidän ei tarvitse ajatella muita tai ottaa muita huomioon. No eihän se noin mene, vaan homma on molemminpuolista.

Korppi on oikeus kirjoitti...

Terveee.

Jos ymmärrän oikein, kyse on ikään kuin siitä että heille on kaadettu paskaa niskaan ja on heidän vuoronsa purkautua. Toisin sanoen, kun he puhuvat, he voivat sanoa mitä vain. Kun minä taas puhun, olen vastuussa heidän tunteistaan ja joudun varomaan sanojani.

Tämä lähestymistapa on ihan ok, jos haluaa rähistä itsekseen vaikapa blogissaan. Tätä tein minäkin, kun suolsin raivoani ulos aloittaessani. Kuvainnolliselle huutamiselle ei tullut loppua. Olin kuitenkin purkanut tätä raivoa myös muiden alustoilla ja saanut ihan ansaitusti bännit. Minulla saattoi olla syyni vihaan, mutta kenelläkään ei ollut velvollisuutta sietää sikailuani.

Sametti kirjoitti...

Noinhan se heidän ajattelunsa about menee. Kokevat olevansa joku historiallisesti sorrettu ryhmä, jolle nyt sitten kuuluu erioikeuksia niiden historiallistenkin ihmisten puolesta. Aika sikamainen tapa ajatella, sillä eivät muut ihmiset ole kollektiivisesti vastuussa jostain menneistä tapahtumista ja heidän ei todellakaan tarvitse potea huonoa omaatuntoa muista kuin omista tekemisistään. Millainen mulqvist edes ehdottaa muuta?

Sitäpaitsi on täysin kohtuutonta vaatia, tai edes olettaa, että kaikenmaailman Pera Perusjuntit tietäisivät tai ymmärtäisivät transuista yhtään mitään. Transsukupuolisuus on harvinainen poikkeama. Ei ole mitenkään mahdollista välttyä ihmetykseltä. Pätee kaikkiin muihinkin poikkeamiin ja outouksiin btw.

Kun minä yläasteella ja lukiossa kuuntelin metallimusiikkia ja pukeuduin mustiin kuteisiin ja maihareihin, niin sain vastailla kysymykseen, että olenko saatananpalvoja

Korppi on oikeus kirjoitti...

Kyllä varmasti on rasittavaa selittää samoja asioita yhä uudelleen ja uudelleen. Mutta se on joidenkin osa ja uteliaisuus on sentään parempaa kuin automaattinen torjunta. Ja sittenkään ei voida vaatia, että kaikki ymmärtävät. Jos joku ei halua homoja taikka transuja lähelleen, se on hyväksyttävä.

Moni homoja vieroksuva jättää ilmomielin homot rauhaan, mutta homot eivät jätä heitä rauhaan. Sama pätee vähemmistöihin ja naisiin, he aivan välttämättä haluavat tunkea itsensä valkoisten miesten ympyröihin ja sotkea ne. Mikä meissä on niin ihmeellistä, että kaikki haluavat juuri meidän aikaamme ja huomiotamme?

Hörhö kirjoitti...

"Vaikka näkemykseni on ehdoton, on minulle ja kaltaisilleni viisasta muistaa myös ihmisluonnon mystisyys. Sukupuolia on kaksi, mutta entä jos joku todella syntyisi väärään kehoon? En nimittäin usko, että sukupuoli on vain biologinen rajoite vaan ensisijassa jumalallinen totuus. Sielulla on sukupuoli ja kenties aina tuon tuosta sielu ei saa itseään vastaavaa ruumista. Tämä on teologista spekulaatiota, mutta muistutus siitä ettemme voi ymmärtää kaikkea."

Olet hakoteillä teologioinesi. Naisella ei ole sielua, ja se on ainoa Jumalallinen Totuus.
Terv. ateisti

Korppi on oikeus kirjoitti...

Olen omena.
Terv. apina

Hörhö kirjoitti...

Älä ole omena, tai muuten apina syö sut. Identifioi itsesi vain joksikin sellaiseksi, jolla ei ole luontaisia vihollisia, niin olet voittamaton.

Korppi on oikeus kirjoitti...

Olen omena!