sunnuntai 21. kesäkuuta 2015

Poliittinen biologia, osa IIVasurit eivät malta lopettaa tätä; viime kerralla käsittelin kuinka he normalisoivat oman poliittisen kantansa ja patologisoivat vastakkaisen, nyt he väittävät vastapuolen edustajia myös vajaaälyisiksi. Kuten olen todennut, tällainen ajattelumalli on alhaista, koska sillä voi väistää vasta-argumentoinnin tarpeen. Kuka nyt idioottien kanssa keskustelisi?

En välttämättä kyseenalaista tutkimuksen löydöksiä, konservatiivit voivat olla keskimäärin tyhmempiä, koska kyseenalaistajat ja radikaalit ovat usein älykkäitä. Mutta ketkä ovatkaan niitä radikaaleja? Oleellisinta olisikin nimittäin tajuta, että alhainen älykkyys on yhteydessä komformismiin. Tutkijoiden virhe tapahtuu siinä, että he samaistavat konservatiivisuuden edellä mainittuun ominaisuuteen, joka on kontekstisidonnainen asia. Vuosikymmeniä sitten olivat konservatiivisemmat näkemykset valtavirtaa, niiden taakse oli helppo asettua. Vasemmistolaiset olivat hegemonian haastajia, heillä oli älyllinen momentti. Konservatiivisuus kumpusi siis usein turvallisuushakuisuudesta, mikä johti ajattelun kaventumiseen. Sittemmin vasemmiston näkemykset nousivat hallitsevaan asemaan, tasa-arvosta tuli kaiken keskustelun lähtökohta. Kun aiempien kapinallisten ideologiasta tuli oletusasetus, se alkoi menettää momenttiaan ja hyytyä paikoilleen. Nykyvasemmiston tilan havaitsee pikaisella katsauksella, se ei kykene muuhun kuin saavutettujen etuuksien puolustamiseen ja loukkaantumiseen mitä mitättömimmistä asioista. Kaikki mitä vasemmistosta on jäljellä, on dekonstruktio sen itsensä vuoksi ja retoriikka, sanat ja ideologiset positiot merkitsevät eniten.

Konservatiivinen oikeisto on vuosikymmenten unen jälkeen saanut takaisin älyllisen momenttinsa ja kerää sitä yhä. Kun vasemmisto tekee kuolemaa, oikeisto nousee; kansallisuusaate ja perinteiset arvot ovat heräämässä kaikkialla Euroopassa. Kun oikeisto ajattelee, analysoi ja pitää älynsä kirkkaana, vasemmisto tekee sitä mihin se enää pystyy: se syyttää, moralisoi ja paheksuu. Se ei voi muuta kuin reagoida ja odottaa mitä oikeisto tekee, vasurit ovat puolustuskanalla. Kaikki haastava ajattelu tulee oikealta, nimenomaan juuri vasemmisto on taantunut komformismiin; ei enää vaadi minkäänlaista älyllistä ponnistusta ollakseen feministi, vasemmistolainen tai ateisti. Sama porukka, joka on kritisoinut valtarakenteita, on itse tullut osaksi niitä eikä tajua sitä. Täydellinen itsereflektion puute – yksi tyhmien ihmisten merkki – johtaa vain omien puutteiden projisointiin.

En kuitenkaan mene väittämään, että vasemmistolaisuus olisi sinänsä tyhmää. Sosialistisesta näkökulmasta voi kritisoida asioita mielekkäästi, mitä jotkut Slavoj Zizekin kaltaiset ja kiistatta älykkäät ihmiset tekevät. Oikeistolaisuuskaan ei siten ole automaattisesti älykästä, myös omalta puoleltani löytyy iso joukko tolvanoita. Ideologioiden oikeellisuutta ei siis tulisi arvioida jotain kannattajien keskimääräistä älykkyyttä vasten, koska ajatusten takaa löytyy de facto sekä älykkäitä että tyhmiä ihmisiä. Eikä ihmisen älykkyyskään sellaisenaan takaa ideoiden oikeellisuutta; kommunististen vallankumousten takana olivat älykkäät ihmiset, jotka olivat väärässä. Useat tyhmät ihmiset uskovat Jumalaan, mutta tämä ei tarkoita ettei Jumalaa olisi olemassa. Idea voi olla myös oikein, vaikka se olisi komformistinen; ”varastaminen on väärin” –maksiimi on oikein sen itsestäänselvyydestä huolimatta. Yksiavioisuuden puolustaminen taas on nykyisin radikaalia ja siitä huolimatta oikein. On vain vasemmistolaisten ylimielisyyttä ajatella, että oletettu älykkyys tai kyky ajatella vastavirtaan tarkoittaisi heidän olevan automaattisesti oikeassa. Yhteiskunta vaatii toimiakseen myös viisautta.


Miksi muuten hierarkioita kyseenalaistavat vasemmistolaiset tuntevat ylemmyyttä oletetun älykkyytensä johdosta? He ovat aina syyttämässä natsismista, jos nostaa älykkyyden esimerkiksi rotukeskustelussa esille. Nyt he itse ovat luomassa periaatteidensa vastaisesti hierarkiaa, jossa ovat tyhmät konservatiivit ja yläpuolella älykkäät vasemmistolaiset. Jos älykkyyden vertailu on kerran niin rasismia, miksi sitä edes tutkitaan? Minullehan on toki aivan sama jos tutkitaan, eri asia on sitten mitä johtopäätöksiä asiasta vedetään. Ja konservatiivisten argumenttien oikeellisuushan ei tällaisilla kyseenalaistu. Epämiellyttävämpi asia vasemmistolaisille on sen sijaan se, että eurooppalaisia tyhmempien afrikkalaisten päästäminen maanosaamme laskee pitkässä juoksussa älykkyyttämme, mikä ei varmasti ole toivottava asia. Vasemmistolaiset eivät siis kykene edes ymmärtämään, missä yhteydessä älykkyys on relevantti tekijä.

Huolimatta siitä ettei nykyajan vasemmistolaisia voi kylliksi halveksia, täytyy ymmärtää vastapuolen tarpeellisuus. Olkoon tuo vastapuoli sitten vasemmistoa, liberaaleja, vihreitä tai mitä hyvänsä, terve yhteiskunta tarvitsee useita näkökulmia. Konservatiivinen liike tarvitsee vastinparikseen älyllisesti vireän vastapuolen, jollaiseksi nykyvasemmistosta ei vain valitettavasti ole. Se on sääli, koska äärimmäisen polarisoituneessa nykytilanteessa eri puolet eivät voi myöskään käydä aitoa dialogia ja oppia toisiltaan. Jos onkin niin, että on olemassa konservatiivinen ja liberaali temperamentti, ei yhtä tule asettaa toisen yläpuolelle. Yhteiskunta tarvitsee niitä, jotka uskaltavat katsoa muiden mielipiteistä välittämättä eteenpäin eli radikaaleja, sekä niitä jotka uskaltavat jarruttaa liian kiihkeää menoa eli konservatiiveja. Ikävä kyllä nykyiset oikeistolaiset joutuvat ottamaan sekä radikaalin että konservatiivin viitan ylleen, mikä on lähes mahdoton tehtävä; on samaan aikaan oltava paradigman muuttavia vallankumouksellisia sekä eurooppalaista traditiotamme puolustavia taantumuksellisia. On oltava kiihkeitä maltillisia.

Ei kommentteja: