lauantai 3. maaliskuuta 2018

Haaveilun eri lajit

Bono Estente.

Kun taipumuksenani on haaveilla enemmän kuin pitäisi, voisin eritellä sitä mistä haaveilen. Yritän jäsentää tässä toiminnan eri lajit hyödyttömimmästä parhaimpaan.

Egofantasiat

Nämä haaveet liittyvät siihen, mitä haluaisin olla. Ne ovat kaikista suurinta ajanhukkaa, eivätkä palvele mitään muuta kuin ylpeyttä ja saamatomuutta. Nuorempana käytin näihin aikaa enemmänkin, nykyään en käytännössä ollenkaan. Ne ovat myrkkyä, josta pyrin pysymään niin loitolla kuin suinkin. Jos niihin eksyy, päätyy luomaan vain harhaisen kuvan itsestään.

Välipalafantasiat

Edellisen lajin vaaraton muoto. Ne ovat sitä, että haaveilen tekeväni jotain pientä ystävieni nähden. Harmittomia ne ovat vaatimattoman sisältönsä vuoksi, ja koska ne sattuvat vain silloin tällöin ja ohimennen.

Kostofantasiat

Parhaimmillaan ovat olleet keskeliäitäkin, mutta kaiken kaikkiaan vain lisäävät aggressioitani. Vaikka niiden pitäisi periaatteessa siis helpottaa oloa, on vaikutus usein päinvastainen. Nämä eivät ole tehneet minulle mitään hyvää vaan myrkyttäneet sieluani. Pyrin pitämään kostofantasiat kaukana mielestäni, vaikka se ei aina onnistukaan.

Seksifantasiat

Välttämätön väylä seksuaalisen energian purkamiselle. Huono puoli on vain se, että näillä on taipumus vaatia enemmän tilaa ja aikaa kuin niille kuuluisi. Niille on paikkansa, mutta houkutus on korottaa tuo paikka liian korkealle. Kyllä tälläkin saralla olen sangen mielikuvituksekkaita skenaarioita kehitellyt, vaikka itse sanonkin. Mutta piru vie, kyllä sitä vähempikin riittäisi...

Romanttiset fantasiat

Näitä oli lapsuudessa ja teini-iässä hyvinkin paljon, sittemmin niiden määrä on vähentynyt lähes nollaan. Syynä kenties se, etten ole kokenut uusia ihastumisia vuosiin. Sinänsä harmi, sillä edelliseen lajiin nähden ovat nämä parempia. Ne ovat lämpimiä ja virkistäviä, eivät pelkkää halun sokeaa purkamista. Myös mielikuvitukselle ne tarjoavat enemmän haastetta.

Toimintafantasiat

Ei aina tarvitse toimintaelokuvia katsella, kun voin pääni sisällä kehitellä omani. Nämä ovat parhaimmillaan aivan erinomaista viihdettä ja harjoitusta mielikuvitukselle. Huonoimmillaan ne ovat itseään toistavaa ajanhukkaa, minulla kun on taipumus kiintyä tiettyihin skenaarioihin. Kaiken kaikkiaan harmitonta toimintaa, joskin liian pitkät sessiot tuottavat omituisen krapulan; huimausta ja väsymystä.

Säätöfantasiat

Nämä ovat aiheiltaan mitä tahansa. Ne voivat olla vaihtoehtohistorian miettimistä, kuten natsi-Saksan voitto toisessa maailmansodassa. Ne voivat olla sitä, että mietin millainen maailman paras bändi olisi. Tai entäpä millainen olisi maailman paskin bändi? Kerran keksin tarinan maailman paskimmasta jääkiekkoilijasta, joka varattiin NHL:ään vahingossa ensimmäisellä numerolla. Tuloksena ura, joka tuotti yhden hikisen pisteen. Tuo ura päättyi Stanley cup-finaalin viimeisen ottelun jatkoajalla: rynnäkkö vastustajan puolustuksen läpi ja lämäri ylämummoon. Siinäpä olisi, uran ainoa maali ja mestaruusmaali.

Luovat fantasiat

Kaikista lajeista parhain ja hyödyllisin, yritän vaaliä ja ruokkia näitä. Ne ovat sitä, että kudon mielessäni tarinoita. Ne eivät ole pelkkää viihdettä vaan yhteyttä omaamme todellisempaan maailmaan. Mikään ei voita sitä tunnetta, kun jokainen asia maailmassa resonoi mieleni taajuudella. Olen kuin kuplassa ja näen kaiken sen lävitse kauniinpana. Joskus yhteys näihin voi kadota pidemmäksikin aikaa, mutta linkin jälleen löytyessä on kuin ovi aukeaisi ja raikas ilma puhaltaisi sieluni lävitse. Luovuuden avulla nousen egoni ja halujeni tuolle puolen, maistan hetkeksi hyvyyden, totuuden ja kauneuden kolminaisuutta.

10 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Minullakin on tapana haaveilla niitä näitä. Eskapismi on oikein hyvää ajanvietettä. Kuten sinulla, nuorempana minulla on ollut romanttisia haaveita ja egohaaveita, mutta ne ovat väistyneet. Nyt tilalle on tullut eräs hyvin vallitseva haaveilun laji.

Se sai alkunsa, kun kirjoittelin fantasiatyylistä kertomusta. Fantasiassa pitää juonen kanssa olla aina tarkkana, koska fantasiaelementit helposti avaavat mahdollisuuksia sellaiseen toimintaan, joka tekee koko juonen älyttömäksi. Jos Harry Potter voi siirtyä paikasta toiseen tulisijan läpi, mitä järkeä on matkustaa koko päivä kouluun vanhalla höyryjunalla? Niinpä päätin, että toimivan fantasiatarinan luomiseksi on pystyttävä eläytymään joka ainoaan tarinan hahmoon, selvitettävä heidän kykynsä ja tavoitteensa ja säätää fantastiset luonnonlait sellaisiksi, että tarina ei tule älyttömäksi. Siksi päätin ajatusleikin vuoksi pohtia, mitä minä tekisin fantastisilla kyvyillä tässä maailmassa.

Se oli ansa!

Kun aloin kuvitella itseäni tämän maailman ainoana fantastisia kykyjä hallitsevana olentona, se avasi loputtomasti mahdollisuuksia haaveiluun. Erityisen mielenkiintoisia olivat spekulaatiot siitä, miten mielentaiat toimivat. Siitä keksin muun muassa tarinan itsestäni velhopoliitikkona. Ihmisten mieliä manipuloimalla avaan tieni kansalliskonservatiivisen puolueen puheenjohtajaksi, osallistun vaaliväittelyyn ja loitsin vihervasemmistolaiset ja oikeistoliberaalit puoluejohtajat raivon valtaan ja aloittamaan joukkotappelun. Lisäksi he huutavat lähettävänsä muiden äänestäjät keskitysleirille. Lopuksi he hyökkäävät juontajan kimppuun. Moinen käytös ei tietenkään tee hyvää heidän kannatuksilleen. Se oli sanoin kuvaamattoman hauskaa.

Mutta sitten tulin vakavammalle päälle ja mietin, tekisinkö todella niin. Olisiko se riittävän vastuullista yliluonnollisten voimien käyttämistä? Hauskaa se olisi ja veisi kansakuntaa oikeaan suuntaan, mutta lopulta se olisi kuitenkin aika vähän. Minun vastuullanihan olisi koko luomakunta. Niinpä tein uuden realistisemman vision, jossa taikakeinoin naamioituneena menen kaikkien maailman mahtavimpien ihmisten luokse ja laitan heidän mieliinsä äärimmäisen väkevän addiktion, jonka vieroitusoireet vain minä voin pitää loitolla. Näin he joko tottelevat minua tai riutuvat hengiltä. Niinpä he toteuttavat minun maailmanherruuteni, jossa vihervasemmistolaiset aatteet kitketään pois ja kaikki demografiset ja ekologiset ongelmat ratkotaan, maksoi mitä maksoi. Eikä kukaan tiedä koko maailman takapirun olevan eräs suomalainen tyyppi, joka tyytyy kasvattamaan kaalia jossain maaseudulla.

Haaveiden kirjoittaminen ylös vähentää tarvetta pohtia niitä jatkuvasti, mutta myös antaa tilaa aina uudenlaisille haaveille. Vanhempana pidän niitä varmaan mielenkiintosina ajankuvina menneistä ajoista.

Korppi on oikeus kirjoitti...

Päivää.

Tuossapa on jo melkoinen fantasia. Kuinka oivaa olisikaan, jos vasemmiston voisi vain laulaa suohon ja ongelmat olisi sillä ratkottu :D

ja säätää fantastiset luonnonlait sellaisiksi, että tarina ei tule älyttömäksi.

Taikuushan on semmoinen juttu, että se lähtökohtaisesti rikkoo syyn ja seurauksen suhteen. Se on paradoksi, järjetön asia joka toimii järjellisten lainalaisuuksien mukaan, loogista epäloogisuutta. Taikuus järjestelmänä on kiehtova asia, koska sitä ei voi istuttaa kausaaliseen ajatteluun sen enempää kuin neljättä ulottuvuutta kolmiulotteisen mieleen. Tätä pulmaa voi käyttää komediallisen efektin tuottamiseen, vakavammassa tarinassa taikuus taas jää aina myös mysteeriksi.

Tämä on toki minun näkemykseni, taikuuttahan voi lähestyä myös tuntemattomana luonnonlakina, yhtenä energian muotona.

Qroquius Kad kirjoitti...

Fantasiat ovat yleisesti ottaen turhauttavia, koska niistä on palattava aina tähän maailmaan. Kostofantasioita ei edes välttämättä halua toteuttaa sellaisinaan, kuten on voitu todeta niin monista kouluampumistapauksista:

kenties nimekkäimmässä, eli Columbine High Schoolin joukkomurhassa Eric Harrisilla ja Dylan Kleboldilla oli pommitus/ampumissuunnitelma, joka toteutuessaan olisi aiheuttanut useita satoja kuolonuhreja. Pommit eivät räjähtäneetkään, mutta merkittävintä oli, että kun heille tuli tilaisuus ampua useita kymmeniä uhreja koulun kirjastossa, he jättivät homman vain kesken. Ei se ollutkaan sellaista kuin he olivat odottaneet.

Seksifantasioiden kohdalla tällaista ei tarvitse miettiä, olisiko vai ei. Johan minä kerroin sinulle jo aiemmin osoitteen, josta voit ostaa juuri sellaisen fantasian, jota olet vailla (ellei se ole jotain aivan tolkutonta):

https://www.sexwork.net/girls/FIN

Äläkä kuuntele mitään kuppa- ja tippuripelotteluja! Sellaisia et saa suomalaisilta hupsukoilta, joille tämä on itse valittu yksityisyrittäjyyden muoto ja ammattiylpeys sen mukainen. Heidän intresseihinsä ei todellakaan kuulu millään tasolla antaa asiakkaan tartuttaa heitä saati tartuttaa asiakasta.

Valtavan paljon suuremmalla todennäköisyydellä saat sen sukupuolitaudin siltä mahdollisesti todeksi tulleiden romanttisten fantasioiden prinsessalta, jolle luulet olevasi se Maailman Rakkain Mies, mutta joka tartuttaa sinuun juuri sen kupan tai tippurin, jonka on saanut siltä naapurin Rane Raksamieheltä tai Tyttöjen Illan päätteeksi Pena Pelimieheltä. Voi se olla yhtä hyvin myös neekerišankkeri, joka on käyty hakemassa Gambiasta.

Ja kuten jo aiemmin sanoin, ei hupsukointi ole toki ilmaista, mutta loppupeleissä kuitenkin niin rahallisesti kuin kokonaisuudellisesti ottaen halvempaa kuin parisuhde. On toki hyviäkin parisuhteita, toki; sellaiseen pääseminen on vain puhdasta lottoa.

Ellei halua sijoittaa rahojaan lottoon, eikö siis viisainta sijoittaa ne sinne, mistä voi tietää saavansa voittoa?

Korppi on oikeus kirjoitti...

Tervehdys Qroquius.

Hyvä mainosteksti, yllytystä huorintekoon! Perhanan, perhana, pitäiköhän tästä lähteä sutimaan. Nääh, runkkasin jo ja nyt haluun kuunnella musaa.

Mut on hyvä tietää, että suomalainen laatu ei tässäkään petä. Venakot pysyköön rajan takana.

Sametti kirjoitti...

 Eikä kukaan tiedä koko maailman takapirun olevan eräs suomalainen tyyppi, joka tyytyy kasvattamaan kaalia jossain maaseudulla.

:D
Nyt oli pakko nauraa ääneen. Muttajoo, hienoa kehittelyä.

Korppi on oikeus kirjoitti...

Hallita maailmaa ja kasvattaa kaaleja, mitä muuta mies tarvitsee. Oma haaveni on olla sutenööri ja kirsikkatarhan johtaja.

Allaspalo kirjoitti...

Kostofantasia!
Mie kyllä arvaan mistä on kysymys:
"Nyt Allaspalo saat syödä ne vitun hyperlinkkisi!"

xD

"Ei aina tarvitse toimintaelokuvia katsella, kun voin pääni sisällä kehitellä omani."

Tuohan se on MD:ssä ja vilkkaassa mielikuvituksesaa kaikkein parasta. Ei tuu aika tylsäksi Jos ne heittää kuvittelijan joskus eristysselliin, niin me voidaan aina paeta fantasiamaailmaan lyijykammioista.

Kuinka hyvin Korppi pystyt fantasioimaan paikoiltasi? Itse yritän opetella sitä, mutta tiukkaa tekee. Kuvitelmat pärisevät parhaiten kun saa kävellä ympyrää ja pyöritellä ornamenttia sormissa. Mutta se se olisi hyödyllinen taito osata mennä Ihmemaahan ihan istualtaan.

Korppi on oikeus kirjoitti...

Morjenstaa.

Kyllä yleensä homma hoituu kävellen, mutta ei se mahdotonta istualteenkaan ole.

Allaspalo kirjoitti...

"Pääsiäisnoidat eli pääsiäisämmät, rullit tai trullit (ruots. troll) liikkuivat Satakunnassa, Pohjanmaalla ja Keski-Suomessa - ja ovat liikkuneet vielä viime sotien jälkeenkin. - - - Molemmat [pääsiäisen]yönseudut ovat pahamaineisia, mutta paljon taikatoimia on liittynyt juuri lankalauantaihin, joka kirkollisessa mielessä jää välipäiväksi. "

http://neba.finlit.fi/tietopalvelu/juhlat/paasiainen/lankalauantai.htm

No onko tröllejä näkynyt Korppi? Mie taisin just nähän metsässä kuunvalossa yhden. Tosin voi olla, että se oli pöllö.

Asiaan kiinteesti liittyen, liittyykö siulla kostofantasioihisi kuinka kiinteesti yliluonnollinen. Minulla oli kunnon kostofantasioita viimeksi lapsena, juuri sen takia, koska niihin fantasioihin liittyi aina taikuutta kirouksia, muodonmuutoksia ja sensemmoista. Mutta tajusin aika varhain lapsena suureksi pettymyksekseni, että ne on magia on bullshittiä :(
Mikä saattoi olla ihan hyvä juttu, koska jos mustaa magia olisi olemassa minusta olisi tullut ihan täsmälleen Souichi yksyhteen.

Hyvää pääsiäistä.

Korppi on oikeus kirjoitti...

Iltaa ja hyvää pääsiäistä.

Kyllä toisinaan oli yliluonnollistakin kamaa kostofantasioissa, esimerkiksi siten että olisi vastustajansa palasiksi repivä demoni. Perus voimafantasiaa, mutta pienellä maagisella tatsilla.

jos mustaa magia olisi olemassa minusta olisi tullut ihan täsmälleen Souichi yksyhteen.

Hmm, Junji Iton ihanuuksia.