maanantai 12. maaliskuuta 2018

Ihmiskunnan viimeiset päivät


7 kommenttia:

Allaspalo kirjoitti...

Ihmiskunnan loppu?

No vittu täräytänkö?

Korppi on oikeus kirjoitti...

Ungala bugala.

Allaspalo kirjoitti...

Bangaado e mo fowru nanngi nganaa bojji gooti!
eli maailmanlopussa on syytä muistaa, että modernilla teknologiallakin voi ottaa turpaan kivikauden teknologialta. Edistyksen illuusio.

Korppi on oikeus kirjoitti...

Take this down.

Qroquius Kad kirjoitti...

Niin, vähän tämäntapaisista asioista mielensä pahoitti valtansa ja voimiensa päivinä 1878 eKr. - 1839 eKr. muuan Senusret III, joka yritti käydä sotaa eteläpuolellaan asuvia nuubialaisia vastaan.
Eihän siitä tullut mitään, kun nuubialaisten kevyestä jousimiesjalkaväestä muodostunut sotavoima ei yrittänytkään ryhtyä jostain ihmeen syystä reiluun ja tasaväkiseen avoimeen kenttätaisteluun Egyptin suurvalta-armeijaa vastaan!

Ei, vaan noiden nuubialaishyypiöiden piti koko ajan vain vetäytyä Egyptin sotavaunujen edessä tehden jatkuvasti pirullisia isku-ja-irti- temppujaan! Ei mitään tekemistä sodankäynnin kanssa tuommoisella! Ihme vastustajia; eihän tuommoisia pysty valloittamaan; miksi ne eivät tätä käsitä?

Tällaisia pahoitteli jälkipolville ikuistettavaksi asti Egyptin aikoinaan niin mahtava farao (joka muuten on se oikea äänneasu, eikä mikään faaaaarao: paino on jälkimmäisellä tavulla) Senusret III, joka kirjoitutti vastoinkäymisensä kaikkien häntä tulevaisuudessa seuraavien sotapäälliköiden opiksi.

Mutta miksi meillä sitten on ollut kaiken maailman Vietnamin, Libanonin, Afganistanin, Irakin ja Syyrian sotia? Jos se olisi noin helppoa, johan nyt suurvalloilla on ollut jo II maailmansodan jälkeen käytettävissään asevoimaa sellaiset määrät, että jotkin sissiporukat olisi liiskattu olemattomiin tuosta vain? Miksei kukaan ole niitä käyttänyt?

Vastakysymys:
jos Senusret III:lla olisi ollut käytettävissään sama arsenaali kuin Putinilla tai vaikkapa vain Sauli Väinämöllä tänään - luuletko, ettei olisi käyttänyt kaikkea mitä on?

Allaspalo kirjoitti...

Nice Korppi

Tommoinen mörsseli se olla pitää kun aletaan sutimaan. Tuolle olisi paha pistää kehitysmaa-meiningillä kampoihin.

Mutta tuohon teknologian ambivalenttiuteen vielä: jos kukaan ei muista ottaa ydinsodan riehuessa panoslippaita mukaan bunkkeriin, niin se kenellä on bumerangi on bunkkerin kuningas!

Korppi on oikeus kirjoitti...

Ehtoota.

Qroquius: ehkä vastaus on, ettei kukaan tohdi käyttää koko arsenaalia. Huolmatta siitä, että esimerkikis Vietnamin pommitukset olivat jo valmiiksi siihenastisen historian massiivisimmat, ei sekään riittänyt. Kyllähän jenkit olisivat voineet polttaa ja myrkyttää koko tantereen, mutta homma ei olisi näyttänyt hyvältä telkkarissa. Aivan samalla tavoin Israel voisi muuttaa Gazan sorakasaksi, mutta he tekisivät itsestään sillä poliittien hylkiön. Ydinaseiden käyttöä on taas rajoittanut silkka itsesuojeluvaisto.

Jos sitten pronssikauden kuninkaalle olisi viskattu arsenaaliin panssarihaupitsipatteri, eipä olisi ollut ensimmäistäkään pidäkettä käyttää kyseisiä vehkeitä. Ei sen enempää, kuin eurooppalaisilla oli pidäkkeitä käyttää konekivääriä kaffereita vastaan.

Allaspalo: bumerangi olisi eittämättä poikaa, miksei miekkakin. JOS siis joku unohtaisi aseensa tai panokset. Mutta kun ei unohda.