torstai 22. lokakuuta 2015

The Force...

...awakens, kohta se on täällä:Kyllä tämä on vain mentävä katsomaan. Tosin ensi kertaa kuullessani uudesta Star Wars-trilogiasta, oli päällimmäinen tunteeni tympääntyminen, "vieläkö ne jaksavat". Kun kymmenen vuotta sitten katsoin kaksoisaurinkojen painuvan mailleen viimeisen kerran, uskoin että "nyt se on todella ohitse". Revenge Of The Sith oli hyvä lopetus muuten epätasaiselle trilogialle, joka nyt kuitenkin saa jatkoa. Mutta, mutta; alanhan jo innostumaan, komealta tämä näyttää. Traileri on myös parhaita, mitä on aikoihin tullut vastaan, mitään oleellista ei paljasteta mutta tarpeeksi näytetään. Hyvä vastaesimerkki on kesällä katsomani Terminator-elokuvan traileri, joka spoilasi kaikki juonenkäänteet. Kyseinen tauti on vaivannut näitä jo pidempään, mutta tämä on tehty vaihteeksi tyylillä.

Ongelmahan on, että nyt on odotuksia elokuvaa kohtaan. Voin pettyä. No, kävi miten kävi, on Star Wars päästävä kokemaan ihan vaikka siksi, että pääsisin kuulemaan nämä äänitehosteet vielä kerran ja oikein isosti.

Ja voiko Star Warsilla muuten olla parempaa ilmestymisajankohtaa. Herran pieksut, sehän on jouluna. Silloin  on niin paljon muutakin mukavaa.

"There are stories about what happened...it's true, all of it"


2 kommenttia:

Curufin kirjoitti...

Star Warseissa on kunnon pahikset, oikeastaan aina sympatiat meni Imperiumille. Joukot näyttävät niin sotilaallisilta, Vader ja keisari ovat eeppisiä ja tähtituhooja on avaruusaluksista komein. Stormtroopperit ovat aika töhöjä, ja armori on aika turha, mutta ainakin näyttävät hyvältä. Imperiumin kalustoa muutenkin tuntuu määrittävän "komea, mutta epäkäytännöllinen". Uudessa trilogiassa Kauppaliitto ei herättänyt samanlaisia tunteita, niillä oli vain joku robottiarmeija ja johtajat olivat sellaisia bisnesmiehiä, eivät kovin muistettavia. Darth Maul oli toki kova, jäi vain kovin tuntemattomaksi. Dookulla oli kyllä kova näyttelijä, mutta jotenkin hahmo ei niin kovaa iskenyt.

Ei sillä, kyllä Kapinallistenkin hahmot olivat hyvin tehtyjä ja sympaattisia. Symppaan siis vähän molempia puolia, Imperiumia vaan enemmän.

Miten rankkaat SW leffat keskenään?

Itse laitan järjestykseen V, IV, III, IV, II, I. Disclaimerina joitain näistä en ole tosiaan vähään aikaan nähnyt, että en ihan tarkkaan kaikkea muista ja aika on ehkä kullannut jotain muistoja. Imperiumin vastaisku oli onnistunut, hahmot kehittyivät, eritoten Luken koulutus Yodan luona oli hyvää settiä. Hyökkäys Hothiin. Vader ja Luke. Siinä leffassa onnistui paljon.

IV:sta on vähän aikaa kun olen viimeksi nähnyt. Tästä se kaikki lähti liikkeelle. Luke katsomassa tuhottua kotiaan. Mos Eisley. "These are not the droids you're looking for". Jabba. Paljon ikonisia hetkiä, hyvä, melko viaton seikkailukertomus Ei vaan ihan niin synkkä eikä mene ihan niin syvälle hahmoihin kuin V.

VI oli ihan hyvä, muttei samaa tasoa ja ewokit tekivät leffasta lapsellisemman. Leffassa on muuten ehkä komein Imperiumi-kohtaus elokuvasarjasta: keisari tulee sukkulalla, loputtomat rivistöt stromtroopereita suorissa riveissä, kiiltävät armorit ja tarkastaa joukot.

III osasta ehkä pidän imperiumisympatioiden takia. Oli siinä ongelmansa, kuten Anakin-Padme kohtaukset enkä niin pitänyt Yoda-Palpatine duelista, mutta toisaalta Palpatine veti hyvän roolin manipulaattorina. Anakinista on valitettu ja haukuttu "teiniangstaajaksi", mutta minun mielestä hahmo toimi. Ehkä nuori Anakin ei sovi kuvaan pelottavasta Vaderistä. Anakinin kun kuitenkin on tarkoitus olla nuori ja kärsimätön, ei liian kypsä ja harkitseva, jotta sitten hän on uskottavasti manipuloitava käännynnäinen. Kyllähän trilogioiden välissä on aikaa, jossa hän ehtii kypsyä uskottavaksi ja auktoriteettia omaavaksi Vaderiksi. Vanhan trilogian valomiekkailu on aika hidasta, tässä leffassa on mielestäni paras kaksintaistelu Star Warseista.

I ja II näin ekaa kertaa melko pienenä, jolloin ne toimivat, nyt ne tuntuvat aika lastenelokuvilta (okei alkuperäinenkin trilogia oli myös suunnattu nuoremmille) verrattuna vanhaan trilogiaan. II on vain jotenkin unohdettava, I:stä muistan parhaiten sen toimivimman osan eli Darth Maul vs. Obi-Wan ja Qui-Gon. Molemmissa on outoa ja lapsellista settiä paljon enemmän kuin alkuperäisessä trilogiassa esim. nyt ne gunganit tai kakkosen baarikohtaukset.

Itse ei ole liian korkeat odotukset uusimmalta, mutta voi aina toivoa yllättyvänsä positiivisesti. Se ihme valomiekka ja kiintiömusta hahmo eivät ole hyviä signaaleja. Tai Disney. Okei olen konservatiivi näissä asioissa ja suhtaudun epäluulolla remakeihin ja jatko-osiin.

Korppi on oikeus kirjoitti...

Ehtoota Curufin.

Erityistä järkeä ei Star Warseista kannata etsiä, vaikka voisihan sitä toivoa että storm trooperit olisivat vähän vähemmän töhöjä. Tosin ne storm trooperit olivat ilmeisesti palkkasotilaita eivätkä enää samanlaista eliittijoukkoa kuten kloonisotien aikaan.

Mulla menei sympatiat tietty kapinallisille aina. Imperiumilla oli komeimmat jutut (kuten totalitaristeilla aina), mutta umpikierohan se keisari oli. Tiettyhän tuota voi kataoa silkalla huumorilla ja ajatella Palpatinea sekulaarina puhdistajana, joka vapautti galaksin jedi-teokratian otteesta.

Täysin subjektiiviseltä pohjalta rankkaan elokuvat seuraavasti: VI, IV, III, V, II, I. Objektiivisesti katsoen Imperiumin vastaisku on elokuvataiteellisesti onnistunein, mutta nuo edellä olevat merkitsevät muuten enemmän. Jedin paluun näin ensimmäisenä ja siksi se teki suurimman vaikutuksen (järjestys, jossa elokuvat näin, oli sangen päätön: VI, IV, I, II, V, III). Ykkösepisodi on oikeasti huono elokuva poislukien se lopun kahakka Darth Maulin ja jedien kanssa. Kakkonen tuntui jo Star Wasilta ja oli ensimmäinen, jonka näin isolta kankaalta. Kolmosepisodi taas teki suuremman emotianaalisen vaikutuksen kuin vitonen, miksi rankkaan sen korkeammalle. Ymmärrän kyllä, ettei Hayden Christensen ole erityislaatuinen näyttelijä, mutten inhoakaan hänen esittämäänsä Anakinia.

nyt ne tuntuvat aika lastenelokuvilta

Lastenelokuvia ne kaikki ovat.

Se ihme valomiekka ja kiintiömusta hahmo eivät ole hyviä signaaleja.

Se valomiekka näyttää oikeastaan aika hauskalta. Ja kyllä toi kiintiömusta osui meikäläisenkin silmään, mutten osaa sellaisista häiriintyä. Ainahan Hollywoodilla on näitä ideologisesti saneltuja juttuja, aivan sama. Kunhan hahmo on muuten hyvä ja elokuva kans.