sunnuntai 10. joulukuuta 2017

Pervometsän asukkaat

Kun uutisia Hollywoodin syövereistä alkoi kantautua, en ollut ällikällä lyöty. Olin kenties yllättynyt siitä, kuinka nopeasti ja kuinka monet eri naiset alkoivat avautumaan. Siinä oli kuitenkin kyse enää padon murtumisesta, kun yksi oli jo avannut pelin toden teolla. Sen sijaan se, että Hollywood on turmeluksen Gomorra, on ollut lähinnä julkinen salaisuus. Niin sanottu casting couch -ilmiö on käsitteenä peräisin sieltä ja ainoastaan degeneraation syvyyttä on voitu arvailla. Reilut kaksi vuotta sitten kirjoitin Roman Polanskin tapauksesta ja esitin ohessa epäilyn: Luulen oikeastaan, että tätä on tapahtunut paljon suuremmissa määrin, mutta vain Polanskin tapaus sattui tulemaan julki. Jo se seikka, kuinka innokkaasti kollegat puolustelevat häntä, kertoo, että jotain mätää siellä pinnan alla on salattavana.

Hollywoodin ohjaajat, tuottajat ja näyttelijät ovat rakastaneet esiintymistä hyvinä tyyppeinä, jotka kannattavat hyviä asioita; klassinen esimerkki tyhjästä hyvesignaloinnista. On kuin kupla olisi odottanut puhkeamistaan, mietitäänpä esimerkiksi Elijah Woodin taannoisia kommentteja. Elokuvateollisuus on aivan erityisesti vetänyt puoleensa pimeyttä ja sairautta, ja Woodin kertoman perusteella paikka on lapsille turvattomampi paikka kuin katolinen poikakuoro. Kukaan ymmärtävä vanhempi on tuskin voinut suositella lapsilleen uraa viihdemaailmassa ja viime aikojen jälkeen tuskin vähemmän ymmärtäväkään.

Eikä ongelma näytä rajoittuvan vain Pervometsään, vaan myös Ruotsissa ja Suomessa on noustu seksuaalisen ahdistelun tiimoilta ääneen. Voisi ajatella, ettei tässäkään ole mitään erikoista, mutta ainakin itse yllätyin. Hollywood oli itsestäänselvyys, helppo kohde paheksunnalle. Kotimaasta en olisi uskonut samaa. Se, kuinka löylynlyömiä esimerkkejä eri naiset ovat nostaneet esille, sai minut raapimaan päätäni. Eivätkä esimerkit kata kaikkea, kuinka paljon ja kuinka pahempia rikoksia on jäänyt pimentoon?

Toinen kysymys, joka nousee mieleeni, kuuluu näin: rajoittuuko ongelma vain luoville aloille? Äskeittäisessä #metoo -kampanjassa yllätti, kuinka moni nainen tuli asian kanssa esiin. Tai tavallaan ei, onhan ahdistelun yleisyydestä ollut aiemminkin puhetta. Mutta koska en henkilökohtaisesti ole koskaan todistanut sopimatonta käytöstä naisia kohtaan ja koska naiset nyt tulivat omin sanoin kuvaamaan kokemuksiaan, tuli ongelma konkreettisemmaksi. Ahdistelu on arkipäivää naisille, ei kaikille mutta monille. Ja koska naiset useimmiten vaikenevat, emme me miehet saa usein kuulla siitä mitään. Paitsi sitten näin, kun vuosien ajan kertynyt paine purkautuu äkillisesti.

Jos tilannetta analysoi, voidaan ongelmaa uskoakseni rajata. Seksuaalinen ahdistelu on todellisuutta kaikkialla, missä on naisia ja miehiä. Mutta viihdemaailma ei ole noussut sattumalta esiin. Siellä nimittäin kohtaa kaksi sukupuolista käyttäytymistapaa, jotka ruokkivat toisiaan: miehinen vallanhalu ja naisellinen huomionkipeys. Alan miehillä on valtaa ja rahaa, heillä on himoja. Alalle pyrkivillä naisilla on kauneutta ja uhkeutta, he himoitsevat parrasvaloihin. Miehet ovat portinvartijoita, naiset tahtovat sisään. Mitäpä siis tuottajan sohvalla tapahtuu, paitsi vaihdetaan palveluksia. Nainen antaa ja mies ottaa, kunnes mies tulee ja nainen menee; hän on seuraava tähti ja muistaa aina hymyillä. Mutta kasvojensa takana he kantavat arpiaan ja vaikenemisellaan he antavat raiskaajilleen luvan käyttää yhä uusia ja uusia nuorikkoja astioinaan. Kehä on valmis ja miehinen pimeys nielee naisia, joiden oma pimeys kätkee arvet hiljaisuudella. Naiset, joilla on ulkonäköä ja jotka haluavat sille tunnustusta. Miehet, joilla on valtaa ja jotka käyttävät sitä väärin. Mikä voisikaan mennä vikaan?

...

Esimerkkejä ahdistelusta ja suoranaisesta väkivallasta kuitenkin löytyy alalta kuin alalta. Kuten sanoin, siellä missä miehet ja naiset kohtaavat, myös väkivalta kukkii. Esille nousee kaksi uutta ongelmaa: kuinka paljon tätä todella tapahtuu ja mitä asialle tulisi tehdä? Ensimmäinen ongelma liittyy ensisijaisesti siihen, että syntyneessä ilmapiirissä syytöksiä ja väitteitä voidaan esittää ketä tahansa vastaan. Ne myös mitä ilmeisimmin toimivat, sillä jo naisen julkinen ilmoitus ahdistelusta johtaa miehen työpaikan ja kasvojen menetykseen. On varmasti totta, ettei suurin osa naisista valehtele kokemuksistaan. Kuitenkin pelkän ilmoituksen hyväksyminen todisteena rikkoo oikeusperiaatteitamme vastaan ja nykyistä tilannetta käytetään varmuudella hyväksi. Voidaan perustellusti sanoa, ettei tämä ole yhtä suuri ongelma kuin ahdistelu, mutta sen olemassaolo tulisi ottaa huomioon. Muutoin edessämme on noitavainoja muistuttavaa hysteriaa.

Kysymys toimenpiteistä on aina vaikein, koska siinä vaadittaisiin jo konkretiaa pöytään. Wanha feministinen sapluuna kuuluttaa meille jotain valistuksesta, aivan kuin pojat ja miehet eivät jo tietäisi kourimisen saatikka raiskaamisen olevan väärin. Vihreässä langassa lausutaan epämääräisyyksiä asenteista ja jotain myös työpaikoista; elannon menetys on toki hyvä kannustin parempaan käytökseen. Kuten arvata saattaa, puuttuu kaikista ehdotuksista todellinen liha. Vasemmistolaisilla, jotka ovat asiasta ahkerimmin kampanjoineet, ei varsinkaan tunnu olevan aseita. Siksi koko homma taantuu hyökkäykseksi maskuliinisuutta vastaan, kuin mieheys olisi kokonaisuudessaan ongelma. Sen sijaan, että keskitytään todellisen ahdistelun kitkemiseen, laajennetaan käsitettä kaikkiin miehisen halun ilmauksiin. Tuloksena voi olla vain miehiä, jotka eivät lähesty naisia taikka puhu näille. Samalla luodaan pohjaa sille, miksi naisia voidaan ahdistella ja käyttää hyväksi myös tulevaisuudessa. Kun maskuliinisuutta itsessään kitketään, syntyy vähemmän miehiä suojelemaan naisiaan. Miehistä luontoa ei näet voida hävittää, ainoastaan sen sivistyneet muodot.

Miehinen valta on ongelma, mutta ei sattuman oikusta. Se ei ole fiktio, johon uskomme vaan luontoon itseensä sisältyvä dilemma. Kaikki yritykset tukahduttaa maskuliinisuus tai yritykset tuoda pehmeitä arvoja kaikkialle johtavat maailmaan, jossa vain roistot juhlivat. Valistus tepsii vain miehiin, jotka tahtovat olla kunniallisia. Ne, jotka eivät välitä, eivät kuuntelisi kuitenkaan. Feministinainen, joka huutaa apua, ei sitä kuohitulta nynnymieheltä saa. Hän jää yksin ja vaikenee. Kun hän sitten puhuu, hän syyttää kaikkia miehiä. Nainen ei siis pärjää yksin nyt eikä tulevaisuudessa, vain mies voi häntä suojella. Näin on, sillä miehillä on valta ja voima niin hyvässä kuin pahassa. Eivätkö feministit olekin kautta aikojen vaatineet juuri miehiä muuttumaan? Mitä tahansa he ovatkaan vaatineet, ovat vaatimukset menneet lävitse koska miehet ovat sen heille sallineet.

Ratkaisu ei ole opettaa miehiä olemaan kilttejä tai että sukupuolet ovat fiktiota. Ratkaisu on opettaa miehiä olemaan miehiä. Silloin he suojelevat lähimmäisiään, ja hakkaavat vaimoihinsa tai tyttäriinsä kajoavat siat. Kun päättävissä asemissa on miehiä, he uskaltavat asettaa seksuaalirikoksista ankaria tuomioita. Oikeat miehet lähestyvät naisia herran ottein ja näyttävät näille paikkansa. Tätä naiset rakastavat, vaikka he muuta sanoisivat. Kun miehet tietävät mitä tekevät, myös naiset ovat viisaampia; he eivät loukkaannu kaikesta ja ymmärtävät olla tunkematta itseään miesten asioihin. Nykyään naiselle ei tarvitse sanoa kaupan jonossa kuin "pöö" ja hän kokee tulleensa ahdistelluksi. Nuorena he tahtovat pitkää uraa ja katuvat lapsettomuuttaan myöhemmin. Nainen on onnettomampi kuin koskaan, sillä hänellä ei ole paikkaa. Sanotaan, että he ovat vapaita ja pystyvät mihin hyvänsä. Ilmankos napsivat lääkkeitä tajutessaan asioiden oikean laidan. Kuten mies tarvitsee naista antamaan elämälleen tarkoituksen, tarvitsee nainen miestä antamaan elämälleen järjestyksen. Matti Nykäsen sanoin, "kun mies on lomalla, nainen pitää turpansa kiinni".

9 kommenttia:

Feyris Nyannyan kirjoitti...

no voin ihan itsestäänselvyytenä todeta että kyllä täällä musabisneksessä on pimeyttä ja sairautta, ja mitä korkeemmalle palkkahommissa, bändeissä ja kuvioissa siirrytään, sitä sairaammaksi hommat menee. Ex-bändini jäsen muisteli kuinka Sonyn nimeltä mainitsematon paikallisvastaajapaskiainen pakotti ottamaan suihin jos halusi sinkkunsa julkastua ja isomman mainonnan kera. Siis ihan tuosta vaan, homolla tavalla. Eihän sitä nyt tarttenu tehdä, mutta mitäpä ei soittaja leipänsä eteen tekisi. -.-

Korppi on oikeus kirjoitti...

Ehtoota Feyris.

Meininki 5/5. Tulee mieleen, että kenties raiskaaminen ja kaikenlainen hyväksikäyttö on normi kaikkialla, missä on vähänkin enemmän rahaa ja valtaa. Kenties olen itse elänyt niin suojattua elämää, etten ole siksi todistanut mitään mainitun kaltaista ja kuvitellut näkökulmani olevan normi. Eli miehet sikailevat ja naiset huoraavat, lähes kaikki.

Allaspalo kirjoitti...

Uhhuh, mitähän keksittäis?
Pitäiskö joka kadun kulmaan avata bordelleja ja antaa jokaiselle kaksilahjaiselle Kelan kustantama seksirobotti? Ihan vain, että me pojjaat voisimme purkaa seksuaaliset paineet muualla kuin työpaikalla? Laitetaan Koneisto tyydyttämään jokaisen seksuaaliset tarpeet niin loppuu seksuaalinen ahdistelukin. Vai mitä?
- - -
Tuskinpa vaan. Ei se auttaisi vaikka rotumustaleidi Afrikan sarvesta ottaisi joka aamu jokaiselta ukolta suihun. Seksuaalinen ahdistelu varmasti jatkuisi, koska sadisti miesten mielestä käpälöinti on niin jännää.

Eli mitäs jos otettaisiin kynä kauniiseen käteen ja myönnettäisiin ettei inhimillinen kommunikaatio vain toimi eikä ole koskaan toiminut. Homo sapiens has failed.

(...Tulee jatkumaan)

Allaspalo kirjoitti...

Uskon puhuvan itseni ja Suuren Johtajamme puolesta, kun
esitän yksinkertaisen ohjelman millä klähmiminen ja käpälöinti saadaan loppumaan työpaikoilla.

Kröhöhöm
Ensinnäkin opettavainen tarina: kun sain ensimmäisen työpaikkani eräs kovan, kovan ja epäkiitollisen koulun käynyt tätini antoi ohjeen "Allas, nyt kun menet töihin: niin menet vain työpaikalle, teet työsi tehokkaasti ja hiljaa. Et puhu kenellekään mitään. Pidä katse maassa ja pysy tutkan alla ja sitten kotiin. Jos on pakko avata suu niin ihan ympäripyöreitä kohteliaisuuksia. " Aluks olin sillein että "okeii..," mutta nyt kun vähän aikaa seurannut työelämää sivusta niin, oih يدتي العزيزة pesen jalkasi ja kuivaan ne rippipukuni hihoihin. Olet täti todella suuri ja viisas.

Kädenmitta; paras mitta työkavereihin.

Eli meidän on luotava kulttuuri jossa kaikki smalltalk yms. muu haiseva ynhimillinen känsäköyminen, työhön liittyvää juttelua lukuunottamatta on jyrkän ja mielivaltaisen rangaistuksen uhalla kiellettyä! Jokainen pitäköön turpansa kiinni kahvi- ja luonastauolla. Kaikille vain nappikuulokkeet korviin ja mieltä ylentävä musiikki soimaan.

Kansalainen, sulla ei ole mitään asiaa työpaikalla kenellekään! Eikä kenellekään sinulle. Vain työhön liittyvää kommunikaatiota! Ja unisex työuniformut kaikille.

Miksi meillä ylipäätänsä on yhteisiä lounastiloja? Mikseivät ihmiset voisi syödä oman työpöytänsä ääressä tai yksittäisissä puhelinkopeissa?

Ja numerolaput jokaiselle. Minua ei haittaisi olla tyontekija 666ABC-1668C. Kenenkään ei tarvitse kodin ulkopuolella tietää mun nimeä.

Jotku minua futuristisemmat voisivat suunnitella sähköpantoja jotka mittaavat etäisyyttä toisiin ihmisiin. Ja kemiallinen jarru tietenkin käyttöön.

MUISTAKAA TÄMÄ PERSLÄVET,(allekirjoittanutkuuluuitsekinPL:iin) SINULLA EI OLE MITÄÄN ASIAA KENELLEKÄÄN EIKÄ KENELLÄKÄÄN SINULLE!

Tai siis, miettikää koulua! Haluatte että koulukiusaamisen loppuu? Si?
Hyvä! Oppilaille suukapula (opettajan kanssa voi kommunikoida viittomakielellä tai näppäimistöllä) ja ankara ja ehdoton kielto ettei saa tulla metriä lähemmäksi toista oppilasta. Kakarat kulkekoot luokasta toiseen turvallisesti!

(JATKUU...)

Allaspalo kirjoitti...

(...Jatkoa)
Joku alkaa tietenkin nillittämään vastaan: "Muttamutta, inuinuinu lapsista kasvaa häiriintyneitä ja työpaikoilla ei ole kivaa ilman sosiaalista työilmapiiriä"

Pah. Syököön pillereitä, jos pää ei kestä Gruntin uutta uljasta maailmaa. Ja tulevasta sukupolvesta kasvaisi jokatapauksessa pettymyksiä. Niin on aina ollut ja tulee olemaan. Vanhat ihmiset ovat katkeria koska ihmiset eivät enää kuuntele Alpo Pohjaa eivätkä häärää vapaa ajalla sitä mitä häärättiin siihen aikaan kun he saivat lovea. Heidän silmissään yhteiskuntamme on vieras ja pilalla. Mutta ei se mitään, koska heitä muutama sukupolvi taakse päin eläneet halveksivat heitä samalma tavalla. Ja samalla tavalla meidän juttumme ovat siirtyneet historian pölyisiin arkistoihin alle sadan vuoden päästä ja silloin meitä itkettää. Niinkuin asiaan kuuluukin. Ylisukupolvinen pettymyksen ketju.

Mitään ei voi syntyä, mitään ei voi tulla joten mitään ei ole loppumassa. On vain Silmä joka näkee ja imee kaiken! Persesilmä se on ja me menemme sen tahtiin halusimme tai emme.

Tuo esittämäni ajatus pakollisesta viittomakielestä voitaisiin laajentaa koulumaailman ulkopuolelle. Virkamies kieli on loistava keksintö. Tyhmä rahvas tekee itselleen karhunpalveluksen kun se haluaa kommunikoida esivallan kanssa omalla synnyin kielellään. Hyihyi.

Miettikää miksi ei-suomen kieliset vähemmistöt osaavat lypsää sossua finnejä paremmin? Koska luonollinen kieli jota olemme oppineet puhumaan kotona ei ole koskaan tarkoitettu ns. tärkeään kommunikaatioon. Toistakaa perässäni: äidinkieli on tarkoitettu vain soidinmenoihin, sotahuutoihin ja kakaroille älähtämisiin! Ei mihinkään muuhun. Se on luonnollista. Kaikki luolamies juttuja vaativampi kommuniaatio pitää hoitaa jollain sivistyneellä kielellä jota kansalaiset eivät opi tyhmissä kodeissaan. Muuten apinan pää hajoaa ja Kone alkaa yskimään. Kirkkoslaavi, latina tai esperanto olisi hyvä virkamieskieli tälle kurittomalle kansalle. Tai se viittomakieli. Uuskieli oli ihan hyvä idea, mutta se ei mennyt tarpeeksi pitkälle.

"Muttamutta inuinuinu, sosiaalisen kanssakäymisen riistäminen tekee meistä robotteja ja riistää elämästä sen mystisen taian"

Hah Paskat. Ensinnäkin sinä olet jo biologinen automaatti. Se on väistämätöntä. Toiseksi robotit ne vasta mystisiä ja taianomaisia ovatkin. Kolmanneksi, jo maailman mutisin mies tiesi että magen tärkein askel valaistumisessa on ylittää demoni Choronzon alias ego. Minän ylitys taas luonnollisesti onnistuu parhaiten kun on myöntänyt robottimaisuutensa. Eli uuden uljaan valtakunnan hiljaiset työläiset meditoikoot työpäivän lopussa isolaatiotankeissa kosmista pölyhiukkasmaisuuttaan niin rupee chakrat pörräämään!

Edellä esitettykään ei tietenkään lopeta täysin ahdistelua, raiskauksia yms mutta se on alku. Koska predatorit ja muut lähestyvät uhria ystävällisen kommunikaation kautta, niin minimoidaan se!

Siis vain työaikana. Jokainen voi sitten olla niin sosiaalinen ja rapsutella toisiaan vapaa aikana niin paljon kuin huvittaa!

Korppi on oikeus kirjoitti...

Nyt oli sen verran kova rantti, että jäin tällä kertaa sanattomaksi. Antaa palaa vaan :D

Allaspalo kirjoitti...

Sanattomaksi?
Haa, voitto.
Mutta Hän se voitti minun kauttani!

Allaspalo kirjoitti...

Illan ratoksi herra Korppi vielä yksi juttu: tuossa viikonloppuna löysin, katsoin ja hyväksi havaitsin unohdetun kasari piirretyn, josta herrakin voisi olla kiinnostunut -ei lovecraft henkistä toimintaa säästelty ja mukana oli myös yhden sorttista seksuaalista nipistelyä.
Deeeecomposed!

Korppi on oikeus kirjoitti...

Levotonta kamaa, mutta pitäähän lapset jollain traumatisoida. Se, joka traumoja säästää, se lastansa vihaa.