keskiviikko 2. maaliskuuta 2016

Propagandatiedote



Kirjakustantamo Kiuas aloittaa toimintansa:

Kiuas on läheisessä yhteistyössä Sarastuksen kanssa ja sen henkilökunnan muodostavat lehdestä tutut Timo Hännikäinen, Jarno Alander ja Jarkko Pesonen. Kustantamo on erikoistunut yhteiskunnalliseen ja filosofiseen kirjallisuuteen ja sen julkaisuohjelmaan kuuluu niin kotimaista kuin käännettyä tieto- ja kaunokirjallisuutta. Kiuas ei edusta mitään puoluetta, järjestöä tai tarkoin määriteltyä ideologiaa, mutta antaa väylän näkökulmille jotka usein jäävät vähälle huomiolle valtavirtaisessa keskustelussa. Sen tarkoituksena on tarjota sielunravintoa ja pohdinnan aihetta niille, jotka visioivat nykyisestä poikkeavaa maailmaa mutteivät tiedä millainen se tarkalleen olisi.

Kiukaan uumenista on jo höyryävää lopputuotetta ilmestynyt, nimittäin Sarastus-lehden kolmen ensimmäisen vuoden keskeisimpiä kirjoituksia yksissä kansissa.

4 kommenttia:

JNieminen kirjoitti...

Kustantamon taustaryhmän perusteella voisi olettaa, että kustantamolle lähettävät käsikirjoituksia ensisijaisesti sellaiset ihmiset, joille kansalaisaate on lähellä sydäntä, mutta toivotaan parasta.

Vaikka hahmotan itseni aatteellisesti melko kauas, myönnän että Sarastuksessa on julkaistu monia hyviä kirjoituksia esimerkiksi historiasta ja länsimaisesta kulttuurista. Poikkeuksellista on myös jos mikään kustantamo edes uhoaa julkaisevansa filosofiaa. Toivotaan, että lupaukset poliittisesta sitoutumattomuudesta pitävät. Se edellyttää kuitenkin myös sitä, että neutraalit tietokirjailijat lähestyvät kustantamoa.

Yllättyisin kohtuullisesti, jos kirjalistalle ilmaantuisi esimerkiksi tietokirja islamista tai feministinen esseeteos. Jännä juttu, mutta kirja naisten asemasta islamissa ei sitten taas niinkään paljon yllättäisi. :)

Lauri Stark kirjoitti...

Tervehyds juho. Kas, tulin juuri kirjoittamasta kommenttia blogiisi :)

On selvää, että Kiukaan toiminnassa tulevat korostumaan kansallismieliset ja konservatiiviset aiheet. Toivin kuitenkin sinun tavoin, että myös ei-niin-sitoutuneet kirjoittajat lähestyisivät kustantamoa laadukkailla paketeilla. Tuon poliittisen sitoutumattomuuden ymmärrän toki ensisijaisesti niin, että missään puolueessa se ei ole kiinni suoraan. Jokin aatteellinen yleislinja siis on oltava, mutta sellainen nyt varmaan löytyy tavalla tai toisella jokaiselta kustantamolta. Sarastuskin on ollut sisällöltään varsin eklektinen ja tämä luultavasti heijastuu myös kustannuslinjaan.

Yllättyisin kohtuullisesti, jos kirjalistalle ilmaantuisi esimerkiksi tietokirja islamista tai feministinen esseeteos. Jännä juttu, mutta kirja naisten asemasta islamissa ei sitten taas niinkään paljon yllättäisi. :)

Islam-tietokirja olisi oikeastaan jopa paikallaan. Vaikka olen siihen itse joskus sortunut, ei Sarastuksessa ole islamia juuri demonisoitu ja sen asiallinen käsittely kirjan muodossa olisi tuskin mahdotonta. Päinvastoin, väitän konservatiivien ymmärtävän islamia oikein hyvin.

Feminismi voisi olla vaikeampi pala, se kun ei ole juuri missään muodossaan linjassa traditionalismin kanssa. Sanottakoon toki, että de Beauvoirin kaltainen feministi on älyllisesti erittäin inspiroiva, vaikka olenkin hänen kanssaan perustavalla tavala eri mieltä. De Beauvoirita näet puuttuu se hysteria ja valkohehkuinen raivo, joista koko feminismin kolmas aalto koostuu.

Jarkko Pesonen kirjoitti...

Poliittinen sitoutumattomuus tarkoittaa edellisen kommentin mukaisesti nimenomaan puoluepoliittista sitoutumattomuutta. Ei sitä, että olisi mielekästä ja tarpeen julkaista linjattomasti kaikkea mahdollista. Kustantamon liikkelle paneva voima on se, että tähän asti maassamme ei käytännössä ole ollut kustantamoa, joka olisi halukas julkaisemaan esimerkiksi kansallismielistä kirjallisuutta - tai ne vähäiset olemassaolevat eivät laadullisesti ole kovin hyviä ja resursseiltaan riittäviä. Pyrimme välttämään heikkolaatuisten teosten kustantamista ja siten mm. meille tarjotut toisen asteen käännökset sinänsä mielenkiintoisista teoksista ovat ongelmallisia. Tässä kuussa olemme julkaisemassa aiemmin suomentamatonta Spengleriä suoraan saksasta käännettynä Tampereen yliopiston antiikintutkija Juhani Sarsilan tutkielmalla kommentoituna.

Mitä tulee feministikirjallisuuteen, niin ensinnäkään kustannustoimittajissa ei ole aiheeseen kovinkaan myötämielisesti suhtautuvia ja toisaalta sellaisille teoksille lienee kanavia muualla, joten tuskin tulemme Kiukaan julkaisuna sellaista näkemäänkään.

Lauri Stark kirjoitti...

Tervehdys Jarkko ja kiitos tarkennuksista.

Kustannuslinjan suhteen odotan tosiaan eniten laatua, joten mitään kymmenen pennin pamfletteja tuskin on tiedossa. ja jokainen Sarsilan tasoinen akateemikko, joka olisi valmis julkaisemaan, on voitto.