keskiviikko 17. helmikuuta 2016

Huumeita ja mömmöjäMömmöt: alkoholi, rööki ja huumeet ovat osa elämää, mutta syytä pitää lyhyessä lieassa. Suhtaudun epäilyksellä niihin, jotka tahtovat vapauttaa aineet utilitaristisilla motiiveilla. Jotkut näistä syistä ovat sinänsä ihan päteviä, kuten rikollisuuden väheneminen; aineen kielto johtaa väistämättä sen monopolisoimiseen alamaailman taholta, mikä nähtiin Suomessa ja Yhdysvalloissa kieltolain aikaan. Siksi olisi kenties järkevää laillistaa miedot huumeet valtion monopoliin, mikä on gangsteritoimintaa parempi vaihtoehto. Esimerkiksi kannabiksen suhteen minulla ei ole vahvaa mielipidettä ja ainakaan toistaiseksi sen laillistamisella ei ole ollut juuri pahoja seuraamuksia. Pilvellä – kuten kyseistä ainetta kansanomaisesti kutsutaan – on toki varsin huonoja terveysvaikutuksia pitkällä aikavälillä kuten kaikkinainen velttous ja apatia. Enkä missään nimessä halua sen käytön yleistyvän samoissa määrin kuten tupakalle kävi. En pidä kannabiksen hajusta, enkä pidä sitä polttavista ihmisistä. Suurin osa heistä näyttää silmääni rastatukkaisilta reggaehipeiltä, joiden ainoa elämänpäämäärä on yleinen löysäily. Liian moni sen laillistamista ajava on juuri tätä osastoa, mikä saa suhtautumaan touhuun epäilyksellä. Reggae ja ruoho olisivat saaneet kernaasti jäädä sinne, mistä alun perin tulivatkin.


Jos on yksi asia, josta nykymaailmassa pidän, niin se on terveysfasismi tupakan suhteen. Olen iloinen, että tupakkaa poltetaan yhä vähemmän ja yhä harvemmissa paikoissa. Tupakanpolttajien elintila julkisilla paikoilla on kaventunut, mikä on suunnaton helpotus. En ollut syntynytkään aikana, jolloin röhvöä poltettiin missä tahansa. Inhoan sen hajua siinä määrin, että hirvittää edes ajatella; joka paikassa leijailisi savu ja tunkkainen löyhkä. Mutta omana aikanani edistystä tässä on tapahtunut lisää, ja julkiset paikat ovat tätä nykyä savuttomia. Parveketupakointia ei juuri enää ole. Ylipäätänsä ihmiset ovat ehkä alkaneet tajuamaan, mitä terveyden ja rahan haaskausta touhu on. Olen kaksi kertaa kyseistä myrkkyä kokeillut, eikä se paskan maku noin vain unohdu. Senkin takia minun on sitä vaikea ymmärtää, miksi kukaan haluaa täyttää suunsa paskanmaulla?

On yksi aspekti, josta tosin pidän tupakoinnissa: estetiikka. Polttava ihminen näyttää erilaiselta, jopa maagiselta. Yksin ollessaan hän näyttää mietteliäältä, aivan kuin tupakka alleviivaisi hänen keskittymistään. Enkä nyt viittaa keskivertoon nikotiininsa ryystäjään, vaan esimerkiksi elokuvien savuisiin hetkiin. On kohtauksia, joista ei voi poistaa tupakkaa, ilman että estetiikka kärsisi. Tupakointi on kaunista, katsokaa vaikka itse.


Alkoholin suhteen olen ambivalentti. Alkon monopolista en ole puolesta enkä vastaan, oikeastaan aihe ei juuri kiinnosta. Kyllähän sitä puhutaan sääntelyn turhuudesta, vaan enpä tiedä tuollaisesta yksioikoisuudesta. Juomatapoihin tuskin vaikuttaa, oli viina säänneltyä tai ei, kulttuurista se on kiinni. Ottaen tämän kansan luonteen kuitenkin huomioon, ei sitä viinansaantia liian helpoksi kannata tehdä. Ja henkilökohtaisesti minulla ei ole lehmiä ojassa, sillä minua ei liikuttaisi edes kieltolaki. En juuri käytä alkoholia, en kaipaa sitä. Hyvässä seurassa on rentouttavaa ja mukavaa olla humalassa, mutta kelpaa sitä ilmankin. Raskaassa kännissä on hauska örveltää, mutta onnistuu se ilmankin syntymähumalani vuoksi. Viinapäätä minulla ei ole juuri lainkaan, eli pienetkin annokset pistävät kihisemään. Mieleen jäänein tapaus oli, kun armeijasta vapauduttuani kittasin erään paikallistapahtuman yhteydessä 33 senttilitran kossupullon ja sain sillä vinttini pimeäksi; hukkasin silmälasini, sain ruhjeen otsaani, yritin karata ihmisten – niin miesten kuin naisten – kimppuun, karjuin ja rääyin hysteerisenä, tein tuttavuutta jokaisen ojan kanssa, ja kaverini sai taluttaa minua kilometrin matkalla useamman tunnin. Hänellä oli onneksi vartijankoulutus ja sai minut kuljetettua autolleen asti. Automatkan aikana oksensin pari kertaa – ajoneuvon ulkopuolelle toki – ja kotiin päästyäni oksensin sänkyyn ennen sammumistani. Aamulla herätessäni koin lyhyen ja autuaan unohduksen hetken, kunnes oksennuksen haju palautti muistot oikopäätä mieleen. Rillit löytyivät seuraavana päivänä ihmeen kaupalla yhdestä möyrimästäni pusikosta ja vahingoittumattomana. Kauheinta on se, että muistan asiat niin hyvin. Olin täysin holtiton ja elukkamainen apina. Hävettää edelleen edes ajatella sitä, mutta kaveri oli onneksi hädässäni tukena ja häntä saan kiittää, etten löytänyt itseäni putkasta tai pahemmasta. Lähin vastine sille, miltä touhu näytti ulospäin, lienee jotakin tällaista. Oli miten oli, sen jälkeen olen ollut aika varovainen juomiseni suhteen, viina ei ole syyttä suotta viisasten juoma. En ole koskaan pitänyt yhdenkään alkoholijuoman mausta juuri, enkä kaipaa humalassa oloa - onneksi, muuten seuraukset voisivat olla aika huonoja.


Huumeet ovat viinaksia isompi kysymysmerkki. En tunne vetoa kokeilla mitään bilemömmöjä taikka turruttavia kamoja. Saan tavallisesta elämästä riittävästi irti, etten kaipaa sen kemiallista tehostamista. Saan unesta ja taiteesta tarvittava pakoreitin, jotta puudutusaineet ovat tarpeettomia. On kuitenkin yksi laji, jota kohtaan tunnen houkutusta: psykedeelit. Tunnen uteliaisuutta ja halua kokeilla niistä jotain, kuten LSD:ä tai sieniä. Kaipaan suurta visiota, jonka ne voisivat minulle antaa. Kenties ne voisivat paljastaa jotain normaaliaisteilla salaista tietoa. Ehkä saisin luovuudelle ennennäkemätöntä potkua. Mutta on eräs hyvä syy, miksi jätän kokeilut tekemättä: mielenterveys. Pääni on nippa nappa tasapainoinen ja psykedeelien kaltaiset voimakkaat ainekset voisivat särkeä sen. Voisin suistua lopullisesti raiteiltani tavalla, jossa paluuta ei enää ole. Ehkä tätä herkkää tasapainoa ei kannata mennä uteliaisuuden vuoksi horjuttamaan, riski ei ole sen väärti. Mutta ehkä ennen kaikkea: tunnen, että huumeiden avittama luovuus ja niiden suomat visiot olisivat sittenkin huijausta ja valhetta. Koska ne ovat vain aivojen hallusinaatioita, niillä ei ole minkäänlaista referenssiä ulkoiseen maailmaan. Ne ovat pelkkiä sisäisen maailman projektioita ja siis arvottomia, koska eivät ne sellaisina kertoisi maailman olemuksesta tai totuudesta mitään. Ne voisivat jopa johtaa harhaan, viedä minut täysin väärille poluille. Miten löytäisin enää takaisin? Liian vaarallista, aivan liian vaarallista. Mutta houkutus on ja säilyy. Kuten säilyy houkutus heittäytyä täysimääräisesti maailman rappioon ja hedonismiin mukaan, lähteä muiden mukana juhliin ennen viimeistä tuomiota.

Ei kommentteja: