keskiviikko 19. elokuuta 2015

Räjäytä kotipihallasi ydinpommi

Löysin Nukemap-nimisen sovelluksen, siinä varsin veikeä vekkuli. Kyseessä on Google maps -ohjelmaa hyödyntävä sivusto, jolla voi tarkastella haluamansa suuruisen ydinpommin vaikutuksia haluamassaan osoitteessa. Pommit voi valita olemassa olevasta listasta tai sitten niiden määritellä itse niiden koko alle kilotonnista sataan megatonniin. Sivuston parametreihin kuuluvat niin paine-, lämpö-, kuin säteilyvaikutukset. Myös pommin pudotuskorkeuden voi päättää itse ja kirsikkana kakun päällä tulevat kuolonuhri- ja haavoittumisestimaatit. Seuraavasssa pari sekanaariota:

1) USA:n arsenaaliin kuuluvan 1.2 megatonnin B-83:n ilmakehäräjäytys Helsinki-Vantaan lentokentällä.

2) Samaisen pommin pintaräräjäytys laskeumineen.

3) Neljä 300 kilotonnin Minuteman III:n räjäytystä pääkaupunkiseudulla. Kohteina Helsinki-Vantaan lentokenttä, Malmin lentokenttä, Helsingin keskusta sekä Leppävaara.

Kussakin skenaariossa parametrit ovat seuraavat: painevaikutuksen säde 5 psi:n sisällä (riittää tuhoamaan talot kokonaan) ja lämpövaikutuksen säde toisen asteen palovammoihin asti (ulottuu ihonalaiseen kudokseen, ottaa paljon aikaa parantuakseen).

Kolmosskenaario havainnollistaa hyvin sen, miksi nykyajan ydinpommit ovat pienempiä kuin kylmän sodan villeinä vuosina; tuolloin pyrittiin kasvattamaan pommien kokoa, kunnes ymmärrettiin että suurempi tuho saadaan usealla pienellä pommilla kuin yhdellä suurella. Jos 1.2 megatonnin pommin tuhosäteen sisällä räjäyttää siis neljä pienempää, mutta yhteisteholtaan yhtä suurta pommia, saadaan aikaan laajemmat tuhot. Sama periaate siis kuin rypälepommeilla ja vastaavilla, yhdellä MIRV-ohjuksella voi saada pahempaa jälkeä kuin megatonnien tehoisella möhkäleellä.

Jokerina 100 megatonnin räjäytys Helsingisä. Näin suurta pommia ei koskaan ole räjäytetty, mutta olisi voitu. Neuvostoliiton koeräjäyttämä Tsar-Bomba - kaikkien aikojen tehokkain vetypommi - oli teholtaan noin 50 megatonnia. Jos sihen olisi sisällytetty ylimääräinen fissiovaihe, teho olisi noussut valtavasti mutta lisännyt samalla laskeumaa aivan liikaa; venäläistiedemiehet tulivat lopulta järkiinsä. Tekemässäni skenaariossa näkyy painevaikutus 5 psi:hin asti sekä ensimmäisen asteen palovammat, joita aiheutuisi Virossa asti. Yksistään tulipallo nielaisisi Helsingin keskustan.
4 kommenttia:

Curufin kirjoitti...

Ihan hauskaa leikkiä tällä näin flunssassa. Alkuun suuntasin vähä pommia Pietariin, sitten Moskovaan :). Sitten vertailin maiden pääkaupunkeja tiheyden osalta 100 megatonnilla ilmasta, kyllä Tokio oli kohteena mehevä. Eurooppalaiset pääkaupungit ei ollu nii tiiviitä kuin nää Aasian isoimmat.

http://nuclearsecrecy.com/nukemap/?&kt=1200&lat=60.3183543&lng=24.9522543&hob_opt=1&hob_psi=5&hob_ft=11369&crater=1&casualties=1&humanitarian=1&fallout=1&ff=50&fallout_angle=95&psi=5&therm=_2nd-50&fatalities=86808&injuries=350185&psi_1=962561&zm=10

Korppi on oikeus kirjoitti...

Iltaa Curufin.

Joo, tällä meni yksi ilta useampi tunti leikkiessä. Tuo linkkisi muuten johti omaan skenaariooni. Sivuston palkin alareunasta löytyy vaihtoehto "permanent link to these settings", jolloin voit luoda linkin itse luomaasi tilanteeseen.

Tässä siis Tokio 100 megatonnilla kruunattuna.

Anonyymi kirjoitti...

Mä olen joskus miettinyt että jos joku todellinen ydinuhka tulisi ajakohtaiseksi jossain missä sattuisin asumaan niin hakeutuisinko ns. todennäköiseen pommituskohteeseen riittävän lähelle pudotuspaikkaa tullakseni annihiloiduksi asap vai löytyisikö jostain piilosta riittävästi elämänhalua että hankkiutuisin suojaan...

Ehkä olen vaan lukenut liikaa scifiä niin ne post-ydinsota skenaariot ei oikein kiehdo.

Korppi on oikeus kirjoitti...

Päivää Anonyymi.

Niin, kuollako heti vai kituako romahtaneessa yhteiskunnassa? Jos täysimittainen ydinsota syttyisi, Suomikin saisi osansa. Uusimaa olisi todennäköisesti asuinkelvoton ja useita räjäytyksiä tapahtuisi muiden tärkeiden lentokenttien läheisyydessä. Ne, jotka asuvat pommin suorien ja epäsuorien vaikutusten ulkopuolella, heräisivät vain jonain päivänä siihen että sähköt eivä toimi ja hanasta ei tule vettä. Radio on mykkä, netti ei toimi eikä uutisia kuulu. He eivät edes tietäisi mitä on tapahtunut, ennen kuin ensimmäiset säteilyä pakenevat eloonjääneet saapuisivat.