perjantai 17. toukokuuta 2019

Sananen YLE:n puolesta


YLE ei ole oikealla suuressa suosiossa ja aivan syystä. Kansallismielisiä mustamaalaava ja natsidokumentteja pakkomielteisesti tuuttaava mokutuskanava on vihollisemme, eikä tästä kannata lakkaa puhumasta. Erityisesti YLE WATCH -blogissa runnotaan säälimättä erinäisiä sammakoita ja naurettavuuksia, joita kanavalta kerta toisensa jälkeen pääsee eetteriin.

Aion kuitenkin puolustaa Yleisradion ideaa. Julkisrahoitteisen median olemassaolo on välttämätöntä ja näin siis ottamatta kantaa siihen, mikä olisi tarkalleen paras rahoitustapa; TV-lupa tai YLE-vero, en omaa mielipidettä. Kuitenkin YLE tuotta sisältöä jollaista kaupalliset kanavat eivät koskaan vaivautuisi edes harkitsemaan. Tämä koskee niin ajankohtaisohjelmia, dokumentteja kuin elokuviakin. YLE Teemalta on mahdollista nähdä muutakin kuin amerikkalaista viihdettä, tarjonta on aidon kansainvälistä. YLE myös tukee kotimaista tekemistä, parhaat näkemäni sarjat ovat aina olleet heidän tuottamiaan.

YLE Areenan ja Elävän Arkiston kaltaiset ilmaispalvelut ovat harvinainen ja arvokas lisä. Nähtävää on paljon oli kyseessä sitten uutistet, draamat taikka urheilu. Vertaisin näiden olemassaoloa kirjastoon, joka myös on sivistyksen kannalta elimellinen instituutio. Monet suhtautuvat YLE:n valitukselliseen agendaan karsaasti, mutta lähtökohtaisesti en näe siinä vikaa. Ongelma on sisällössä, ei metodissa.

Tahdon myös tuoda esiin vihani kaupallisia TV-kanavia kohtaan. En vihaa ainoastaan mainontaa ja niiden aiheuttamia katkoja, vaan vihaan lähes kaikkea mitä nuo kanavat tarjoavat. MTV:n uutiset aiheuttavat kevennyksineen myötähäpeää, sitä teeskentelyä on vaikea katsoa suuttumatta. Vihaan mainoskanavien keskustelu- ja ajankohtaisohjelmia. Kaiken maailman 4D-läskiseksidokkarit ovat rikos sivilisaatiotamme vastaan. Nuo trendiperse-radioäänellä selostetut dokumentin kuvatukset ovat pornoakin alhaisempaa viihdettä.

Jos se minusta riippuisi, puhdistaisin mediakentän yksityisistä toimijoista tulella ja miekalla. Ymmärrän, miksi persuissa monet ovat jopa sitä mieltä ettei valtiollista mediaa edes tulisi olla. He ovat silti väärässä, pelkästään yksityisen rahan varaan jäävä media taantuisi silkkaaan barbariaan. Jopa YLE on alkanut tuottaa vastaavanlaista sisältöä teinien ja kaupunkilaistollojen kosiskelullaan. Mutta tämäkin johtuu yksinomaan siitä, että Yleisradio jäljittelee kaupallisia toimijoita. Vaikutteet kulkevat yhteen suuntaan, mikä on argumentti sen puolesta että MTV, Nelonen, SubTV ja mut kaupalliset kanavat tulisi kieltää terroristiorganisaatioina.

Elokuvat ja sarjat ovat ainoa katsottava asia, mitä kaupallisilta kanavilta on koskaan voinut katsoa. Joskus hyvinä aikoina mainoskatkoja oli vähemmän ja ne osattiin tahdistaa. Parhaimmillaan mainoskatko tuli oikeasti hyvään paikkaan, niin että sitä ehti sulatella edellistä kohtausta ja käydä vaikkapa vessassa. Nykyään tämäkin on pilattu liian useilla ja liian pitkillä katkoilla. Vuosia takaperin mainokset tulivat pahimmillaan satunnaisissa kohdissa, jopa kesken repliikkien. Urheilu on yhtä lailla pilattu, jääkiekon MM-kisoja on tuskallista katsoa mainosten takia. Ei ole mitään, mitä kaupallinen media ei turmelisi ja saastuttaisi.

Kaupallinen media palakoon tuhkaksi, kauan eläköön valtiollinen media.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Parhaimmassa tapauksessa yksityinen ja julkinen voisivat (huom. konditionaali) täydentää toisiaan. Mikäli oltaisiin pelkästään julkisen tarjonnan varassa, ei töllöstä tulisi kuin rutikuivia politiikkakommunikeoita ja indoktrinaatiota ym paskapropagandaa. Ja pelkän yksityisen tarjonnan varassa taas katseltaisiin lähinnä jotain bumtsibumia, idioottimaisia "visailuja" sun muita piiripienipyörii-hölynpölyjä ja lähinnä primitiivisimpään katsojakuntaan vetoavia "huoraajien saari" - tyylisiä perseenketkutuksia. Kaikista sinänsä kiistämättömistä ongelmistakin huolimatta, tuo (edes jonkinlainen) keskinäinen kilpailu estää julkista tarjontaa rappeutumasta tyystin ensiksimainittuun ja yksityistä viimeksi mainittuun vaihtoehtoon.

-J.Edgar-

Tuumailija kirjoitti...

Ainoa huono puoli katsottaessa Ylen kanavilta elokuvaa, on se ettei ole mainoskatkoja antamassa kallisarvoista taukoa, jonka voisi kuluttaa vessassa käyntiin ja voileivän tekoon. Mainoskatkoilla on paikkansa joka puoles tunti. Varttitunnin välein on jo aivan liikaa. Itse vihaan jenkkitelevision jatkuvaa joka välissä katkomista. Onneksi sitä ei tarvitse katsoa.

Toisaalta en suoraan sanottuna ole aikuisena paljoakaan telkkaria katsellut. Aikansa elänyt aivoja turruttava propaganda-aparaattihan tuo lähinnä on. Mutta sen myönnän, että kaksi kanavaa on joita kykenen katsomaan: Teema ja National Geography. Molemmista tulee todella hyviä ohjelmia.

Lauri Stark kirjoitti...

Hyvää iltaa.

J.Edgar: Parhaimmassa tapauksessa yksityinen ja julkinen voisivat (huom. konditionaali) täydentää toisiaan.

Joo, varmasti noin. En ole ehkä aivan tosissani kaupallisen median hävittämisen suhteen. Kunhan vain alleviivasin antipatiaani sitä kohtaan.

Tuumailija: tuo on se mainoskatkojen hyvä puoli, mutta se jokseenkin kumoutuu katkojen tiheydellä. Ennen oli paremmin.

Ja voin sanoa samat sanat, en enää katsele juuri televisiota. Netin kautta näkee lähes kaiken, mitä tarvitsee nähdä. En edes omista televisiota.

Anonyymi kirjoitti...

Parhaat ohjelmat ovat yleisesti tulleet Teemalta, esimerkkinä vaikkapa uusin tuntematon sotilas, olisi ollut karmeeta katsoa joltain kaupalliselta kanavalta 5min välein pätkittynä 5min mainoskatkoilla.
jotkut haukkuivat että ulkomaisia sarjoja ei pitäisi näyttää ylellä, mutta olen eri mieltä esimerkkinä vaikkapa HBO:n sarjoat joita monia tulee katsotua, varsinki kiittäen melkosen hyvää suomenkielistä tekstityst, näin pelkän peruskoulun englannin huonolla osaamisella olevana keskikäsenä maalaisena..
tulee sieltä muunkimaanlaisia hyviä sarjoja, esimerkiinä saksalainen heimat-sarja, ranskalainen ranskalinen kylä sarja, espanjanlainen francnaika- näin sen koimme ja alcantaran perhe mm mainitakseni ..

-jpt-

Lauri Stark kirjoitti...

Päivää jpt.

Totta turiset. Kyllä ulkomaisillekin sarjoille on paikkansa ja koska tarjonta on monipuolista, löytynee jokaiselle jotain.