lauantai 26. lokakuuta 2019

Kun Akua vituttaa


15 kommenttia:

Allaspalo kirjoitti...

Nyt lähtee.
Kippis ja kulaus elämäni munaus.

Tuumailija kirjoitti...

Arvoitukseksi jää, mitä Aku kaataa lasiin. Johtolangat ovat:

-juomaa säilytetään jääkaapissa (eli sulkee pois huoneenlämmössä, pakastimessa tai kellaritynnyrissä säilytettävät juomat).

-pullon muoto on pyöreäpohjainen lieriö (eli sulkee pois kaikki kantikkaat, litteähköt tai muuten epämääräisen muotoiset pullot).

-pullo ei voi myöskään olla suuri puolentoista litran pullo, koska sellainen pilkistäisi reippaasti esiin kaatavan käden toiselta puolelta (kokeilkaa itse, iso pullo on useamman kämmenenleveyden mittainen). Pullon koko viittaisi tilavuuden olevan välillä 0,5 - 1,0 litraa.

-pullossa on hyvin lyhyt kaula (eli sulkee pois kaikki pitkäkaulaiset pullot, kuten useimmat viinit).

Veikkaukseni: 0,95 litran Bonaqua sopii kuvaukseen.

Lauri Stark kirjoitti...

Iltaa kommentoijille.

Allaspalo: never stop the madness ja kohta vedetään taas.

Tuumailija: ha ha, Aku on liian kiltti ryypätäkseen. Bonaquaa tosiaan :D

QroquiusKad kirjoitti...

Minusta tuo pullo saattaisi hvvinkin olla tämä:

https://www.netpris.net/koskenkorva-60-1-l.html

Pyöreä pohjan muoto, lyhyt kaula, huuhtoo kiukun alas ja muutkin tunnusmerkit, mikäli joku sattuisi niitä vielä löytämään.

Lauri Stark kirjoitti...

Haa! Uuden todistusaineiston valossa juttu saakin ihan uusia ulottuvuuksia. Piruako se Aku oikein dokaa? Suomalaiset juuret?

QroquiusKad kirjoitti...

Olisipa asia niin yksinkertainen. Mutta veli Tuumailija sotki pakan mainitsemalla Bonaquan.

Vesi on elämän lähde ja ehto.
Vettä jalostamalla sen elämää lisäävää vaikutusta voi tehostaa, jolloin siitä saadaan
Aqua vitae: "elämän vesi".
Siitä on saanut nimensä niin norjalaisten mielijuoma aquaviitti (joka on mielestäni hieman pahanmakuista, mutta eivätkö lääkkeet aina?) kuin saarikelttien Pyhä Whiski (alunperin juurikin "uisge beatha"; elämän vesi).

Ottaen huomioon asiayhteyden asia alkaa näyttää melko selvältä:
pullossa on vedestä jalostettua juomaa nimeltä
Aqua vituttae.

Lauri Stark kirjoitti...

Pätevää päättelyä. Huomauttaisin tosin, ettei todistusaineiston ohuudesta johtuen voida sulkea pois vaihtoehtoa, että Aku olisi sekoittamassa itselleen cocktailia.

QroquiusKad kirjoitti...

Tapaus onkin hämärämpi kuin sitä mahdollisesti tutkimaan lähetetty rikoskomisario Columbo, jonka hahmo on tosin pikkasen verran liian karrikoitu:
eihän sellainen hyyppä pääsisi koskaan minkään valtakunnan poliisikoulutukseen saati valmistuisi sieltä.

No, Columbohan on vain fiktiota, toisin kuin tapauksemme.
Meillä on siis Aku
joka haluaa huuhtoa kiukun alas kurkustaan
jossa hänellä on käytössään jääkaappikylmää, pyöreäpohjaista, lyhytkaulaista juomaa,
jota hän kaataa lasiin runsaalla kädellä.

Se ei siis liene raaka viinaa? Voisi olla, mutta jokin panee ajatusta vastaan.
Samalla tavoin panee vastaan ajatus, että Aku olisi kiukkuisena sekoittamassa drinkkiä jääkaapin miellyttävän viileän henkäyksen hyväilemänä.

Alan kallistua sille kannalle, että Aku käveli jääkaapilleen kaatakseen lasiinsa tällaista juomaa:
https://www.thekitchn.com/i-tried-every-bartles-jaymes-wine-cooler-and-ranked-them-232083

Pullon muoto on sopiva, sisältökin on sopiva ja sitä näyttäisi riittävän jääkaapissa. Kaadettuaan ensimmäisen lasillisen kurkkuunsa Aku kaataa lasinsa kautta sinne loput sekä toisen ja kolmanennenkin pullon, joiden jälkeen istahtaa pöytään.
Sokeri ja alkoholi nousevat päähän käsikädessä humalakarkelon kera.

Aku istuu siis pöydän ääressä miettien kiukkuaan. Oliko se todellakin niin ärsyttävä kuin miltä tuntui? Jospa ottaisi vielä toiset kolme lisää, eikä lasiin yksi kerrallaan vaan kaikki kannuun ja siitä koko litra kerralla kurkl-kluk-kulnk-kurkusta alas vaan! Rrröyh! Hyvää!!

HYvä juoma, parempi mieli?

Lauri Stark kirjoitti...

Todisteet lienevät jo vedepitävää tasoa. Vaikka Aku ei iske silmääni kaverilta, joka kittaisi
Piña Coladaa, eivät ulkonäkö ja luokka-asema kerro kaikkea. Herkkuperseet tahtovat alkholinsakin makeina ja kyllä ahkeralla huuhtomisella känni toteutuu alta underin.

Rrröyhh!

Tuumailija kirjoitti...

Olen rikostarkastaja QK:n kanssa samaa mieltä siitä, että raaka viina ei kyseessä liene, koska jos Aku haluaisi vain sellaista, hän luultavasti joisi sitä pullon suusta eikä jaksaisi hienostella lasien kanssa. Tuon tätä vasten lisähuomion: Akun ilme on jo lasiinkaatovaiheessa muuttunut hyvin positiiviseksi, suorastaan innostuneeksi eli juoma tuo positiivista ja iloista mieltä jo ennen juomista. Raa-asta viinasta tällaista olisi vaikea uskoa. Omienkin kokemuksieni perusteella voin sanoa, että jos kaivan vitutukseen kossupullon, niin ilmeeni ei todellakaan kirkastu jo ennen juomista, eikä todennäköisesti koko illan aikana, sillä kirkas viina sinällään nautittuna ei tuo hyvää mieltä, vaan korkeintaan turruttaa pahaa mieltä. Akun ilme on kuitenkin iloinen jo tässä kohtaa, joten on syytä olettaa juoman olevan todella mieleistä ja hyvälle tuulelle tuovaa. En usko välttämättä vissyvesillä olevan näin suurta tehoa, pikemminkin ne tuovat hymyä huulille vasta juomisen jälkeen (etenkin jos on jano). Niinpä luovun aikaisemmasta teoriastani Bonaquan suhteen.

Mutta myöskään rikostarkastaja QK:n uusi teoria ei saa minua vakuuttuneeksi. Hänen linkkinsä kuvaama pullo ei tarkemmin katsoessa sovi profiililtaan tuohon Akun kädessä olevaan pulloon. Bartles&James-pullo näet kapenee loivasti korkkia kohden suorana linjana, kun taas Akun pullo tekee selkeästi jyrkän pyöreän kaarteen ennen korkkia.

Mutta ylitarkastaja Stark saattoi viedä meidät ratkaisun äärelle huomauttaessaan, ettei cocktailin sekoittamista voida sulkea pois. Sarjakuvahan on melko vanha, ja tuon ajan maitopullo voisi olla kuvatun kaltainen. Jos tämä oletukseni pitää paikkansa, niin uusi teoriani kuuluu näin: Aku on sekoittamassa valkovenäläistä. Hän on jo hetkeä aiemmin käynyt viinakaapilla kaatamassa lasin pohjalle vodkaa ja kahvilikööriä, ja nyt siirtynyt jääkaapille täyttämään lasin kylmällä maidolla. Valkovenäläisen resepti joustaa maidon määrän suhteen, eli jos haluaa pehmeämmän makuista niin maidon määrä voi joissain tapauksissa olla jopa 3dl. Aku näyttää kaatavan reilulla kädellä. Mukavan makuinen valkovenäläinen tuo hyvää mieltä jo ajatuksen tasolla, ja sen sekoittaminen vaatii hieman puuhastelua, joka itsessään saattaa jo viedä ajatuksia muualle alkuperäisestä kiukun aiheesta. Tässä vaiheessa puuhastelu on jo loppusuoralla, kun alkoholit ovat jo lasissa ja viimeistä ainesosaa kaadetaan. Juoman nauttiminen on siis enää lyhyen hetken päässä. Akun innostunut, herkkujuomaa odottava ilme kertoo, ettei häntä taida oikeastaan enää edes todella kiukuttaa vaikka se ajatuskuplassa mainitaankin. Päätelmäni: Uskon että kyseessä on cocktailin sekoittamistilanne, tarkemmin valkovenäläisen.

Lauri Stark kirjoitti...

Rikostarkastaja QK ja tohtori Tuumailija ovat antaneet painavat mielipiteensä. Huomautan, etten ole suinkaan ylitarkastaja vaan vain utelias maallikko. Alkoholikokemukseni on myös ohutta, joskin toki minä valkovenäläisen tunnen; olenhan sentään juonut sellaisen jopa yhden kerran elämäni aikana (oli pahaa). Mielipiteeni ja havaintoni eivät siis aina vaakakupissa yhtä lailla, joten jätän lopulliset johtopäätökset lääketieteen ja rikosalan ammattilaisten käsiin.

Kuitenkin valitunut arvaukseni ja perstuntumani kertovat, että tohtori Tuumailijan analyysi alkaa hipoa jo maalia. Jos voimme jättää vissyvedet ja raa'an viinan pois, jää jäljelle makeat drinkit sekä kotitekoiset cocktailit. Kenties psykiatrin mielipidettä täällä vielä kaivattaisiin. Mikä sopisi Akun luonneprofiiliin parhaiten, makea lonkeronkaltainen drinkki vaiko astetta väkevämpi ja kuitenkin aromirikas sekoitus?

Anonyymi kirjoitti...

Tämän kunniaksi
https://www.youtube.com/watch?v=FqzT5C3f9aM

-jpt-

Lauri Stark kirjoitti...

Ei hassumpi. On vähemmästäkin tapettu ennenkin.

QroquiusKad kirjoitti...

Akun persoonallisuutta jos ajatellaan, hänhän on jokseenkin lyhytjänteinen ja äkkiväärä tyyppi, toisinaan aggressivinenkin. Jotenkin ajatus Akusta sekoittamassa drinkkiä ei tuntuisi luontevalta; juotavan olisi suotavaa olla valmista tuotetta, jota kaadetaan lasiin tai suoraan kurkusta alas.

Tosin kuvassa Aku vaikuttaa kiukusta huolimatta rauhalliselta ja seesteiseltä, ilmeisestikin kiukun huuhtovaa humalaa jo etukäteen odottaessaan. Siinäkään mielentilassa hänen kärsivällisyytensä ei ehkä riittäisi drinkkien sekoitteluun, vaan helpotus olisi saatava nopeasti.

Lauri Stark kirjoitti...

Sen perusteella, mitä tiedämme Akusta, luonnehdinnat osuvat kohdalleen. Toisaalta on syytä muistaa Akun monipuolinen ammatillinen tausta, joten tiedosta taikka osaamisesta tuskin jää kiinni. Kysymys on vain halukkuudesta.