perjantai 21. helmikuuta 2020

Kaikkien janoisten sankari?


7 kommenttia:

QroquiusKad kirjoitti...

Taisi ollakin kaikkein janoisin sankari?

Lauri Stark kirjoitti...

Touché :D

Tuumailija kirjoitti...

Kusen pystyy juomaan 2-4 kertaa ennenkuin se muuttuu munuaisille liian raskaaksi käsitellä, joten Haddockin teko on ihan validi tuossa tilanteessa.

Lauri Stark kirjoitti...

Oho, en tuota tiennytkään. Sitten toisaalta, syöväthän jotkut gorillat ulosteitaankin joskus. Kaikelllllaista...

QroquiusKad kirjoitti...

Osaisitko veli Tuumailija verrata keskenään merivettä ja ihmisvirtsaa, kumpi ompi pahempi pakkotilanteessa juotavaksi?

Meri tuossa sarjakuvassa taisi olla Punainen meri(?), Haddock puolestaan iältään jotain 40 v paikkeilla, pituudeltaan jotain 190 cm ja massaltaan jotain 90 kg. Tiedämme miehen kärsivän vaikeasta alkoholiriippuvuudesta sekä masennuksesta, jotka pahentavat toisiaan.

Kumpikaan ei ole voinut karata käsistä kovinkaan paljon aikaisemmin, sillä Haddock on voinut yletä merikapteeniksi, kunnes alkoholismi luhisti hänet yliperämies Allanin nukkekapteeniksi.

Näillä numeroilla:
mikä mahtaisi olla Haddockin kyky nesteyttää itseään suhteessa virtsansa tai meriveden kautta?

Tuumailija kirjoitti...

Pahoittelut myöhäisestä vastauksesta, olin poissa.

Juttuhan on niin, että molemmat ovat huonoja mutta merivesi on huonompi. Saadakseen meriveden suolan pois elimistöstä, ihmisen pitäisi virtsata enemmän kuin mitä hän joi. Eli mitä enemmän juot, sen janoisemmaksi tulet.

Virtsalla ongelma on useat elimistön myrkyt, jotka alkavat aiheuttaa liikaa taakkaa munuaisille hyvin äkkiä (toki riippuu hieman, mitä kaikkea virtsasi on sisältänyt pullotusvaiheessa), mutta lyhyellä aikavälillä se on silti merivettä parempi idea. Eli juomalla omaa kustasi voit ostaa pari päivää elinaikaa lisää ennen janokuolemaa.

Mitä tulee Haddockiin: Merimiehenä Haddockin ruumiillinen pohjakunto on luultavasti hyvä, eikä ikää ole liikaa. Alkoholismi toki on heikentänyt häntä, mutta kuten päättelit, se ei luultavasti ole ollut vielä kovin kauaa pahanlaatuinen joten Haddockilla on mahikset selviytyä. Hetkellinen viinan puute saattaa toki aiheuttaa vieroitusoireita, mikä laskee suorituskykyä. Masennus voi lannistaa hänet, jolloin hän lakkaa yrittämästä ja hyväksyy kuolemansa. Mutta on mahdollista, että tuo tilanne herättääkin Haddockissa uudelleen nuoruutensa seikkailunhalun, jonka hän oli alkoholismin ja huonojen hommien myötä kadottanut. Eli hän voi jopa hetkellisesti piristyä ja osoittaa peräänantamatonta sitkeyttä. Punainenmeri on kapea, joten on mahdollista että hän tuurilla saavuttaa rannikon ennen janokuolemaa. Tässä virtsan hörppääminen ainakin kertaalleen voi auttaa ratkaisevasti jos homma on pienestä kiinni. Sen sijaan meriveden juominen on aina huono idea; se on nopeasti päättyvä tie suolamyrkytykseen ja tuhoon.

Lauri Stark kirjoitti...

Tieteellisesti punnittu vastaus :D