tiistai 12. tammikuuta 2021

End of an Era

Marco Hietala jättää Nightwishin taakseen. Kaveri ei ollut alkuperäisjäsen, mutta ehti soittaa bändissä noin 20 vuotta ja varhain muodostua yhdeksi sen kivijaloista. Kaksi naisvokalistia ja rumpali on kyetty korvaamaan, mutta Hietalan kohdalla se on jo vaikeampi juttu: hän ei ole vain basisti, vaan ennen kaikkea uniinkin äänen omaava laulaja. Tään lisäksi hän on tuonut viikinkikarismaa livesoittoon. Kerran olen nähnyt bändin livenä (Olzonin aikana), ja on vaikea kuvitella Nightwishia ilman häntä. Holopaisen suunnitelma on ilmeisimmin jatkaa vähintään seuraava kiertue tuuraajien kanssa, vaan entä sen jälkeen?

Kaikki hyvä loppuu aikanaan, sanoisin. Nightwishin tarina on jollain tapaa muistuttanut rankemman genreserkkunsa Children Of Bodomin vastaavaa. Molemmat bändit aloittivat 90-luvun lopulla ja nopeasti ampaisivat suosioon ja niittivät mainetta ulkomailla. Kummatkin saivat varhaisessa vaiheessa vahvistusta  suomimetallin ensimmäisen aallon veteraaneista; Stonen kitaristi Roope Latvala liittyi Bodomiin ja Tarotin basisti Marko Hietala Nightwishiin. Latvala erotettiin sittemmin yhtyeestään vuonna 2015 ja nyt Hietala on eronnut omastaan. Nightwish on Bodomin, HIMin ja Rasmuksen muodostamasta suomimusiikin vientituotepaketista menestynein ja nykyään myös pitkäikäisin. Musabisneksen muutosten myötä eivät uudemmat bändit ole kyenneet samaan, ja kun aikanaan Nightwish panee lapun luukulle, ei jää jäljelle kansanvälisen tason suomalaisia suurmenestyjiä.

Kaikki päättyy aikanaan. Suomea on juostu ja kitaroitu maailmankartalle, vaan edessä koittaa paluu Impivaaraan.

4 kommenttia:

QroquiusKad kirjoitti...

Niinhän se Tarjankin potkaisun piti olla lopun alkua.
Niin vain Yövissy kesti jopa jostain käsittämättömästä syystä kaikkien mahdollisten seuraajaehdokkaiden joukosta valitun tuntemattoman ruotsalaisen pissipäisyyspotkut.

Kyse on siitä, jaksaako Tuomas enää kovin kauan touhua.
Onko hänellä vielä kipinää Magnum Opuksensa eteenviemiseen vai laittaako hän Suuren Homman telakalle keskittyen pienempiin projekteihin ja perhe-elämään.

Se jää nähtäväksi, toisin kuin muuan Donald:
hänet on jo nähty. Bye bye Baby, sanoi CatCat.

Lauri Stark kirjoitti...

Iltaa QK.

Vähän luulen, että yhden levyn vielä puskevat; jos ei muuten, niin näyttääkseen, että Nightwish voi mennä kaikesta huolimatta eteenpäin. Ja seuraavalle kiertueelle joka tapauksessa lähtevät, olettaen että karanteenit ja sulut aikanaan päättyvät.

Jokaisella bändillä ja projektilla on kuitenkin parasta ennen -päiväyksensä. Tumpillakin on ollut ja on kylliksi sivuprojekteja, joten hänen musiikkiaan kuullaan vielä Nightwishin jälkeenkin.

Janne kirjoitti...

Kiteeläinen pitkän linjan black metal-yhtye Darkwoods My Betrothed ilmoitti vastikään paluustaan ja ainakin levyttävään kokoonpanoon kuuluvat eräät Holopainen ja Hahto eräästä Natuvissyet-yhtyeestä.

Lauri Stark kirjoitti...

Päivää.

Joo, näin kuulin. Tumppi laittaa urut solmuun rankan saatananpalvonnan hengessä, eikä siihen ihan Korgit riitä.