sunnuntai 17. huhtikuuta 2022

Gates of Hell defeated

Kristus nousi kuolleista!

4 kommenttia:

QroquiusKad kirjoitti...

Tämä "astui alas Tuonelaan, nousi kolmantena päivänä ylös" -tarina oli alunperin sumerilainen.
Siinä rakkauden jumalatar Inanna joutui jostain syystä, jota en muista laskeutumaan sumerilaisten helvettiin, jota hallitsi häntä vihaava siskonsa Ereškigal yhdessä pääpiru Nergalin kanssa.

Inanna joutui matkan varrella jättämään jokaiselle tarkastuspisteelle yhden vaatekappaleensa, ollen lopulta alsti kohdatessaan siskonsa, joka juhlisti jälleennäkemistä ripustamalla Inannan paaluun.

Inanna oli kuitenkin antanut visiirilleen ohjeet puuttua asiaan, ellei häntä kuulu takaisin kolmeen päivään. Sen hän tekikin, en taaskaan muista miten mutta Inanna pääsi palaamaan elävien maailmaan kauhistuttavien pikkupirujen saattamana, onnistuen kuitenkin harhauttamaan ne.

Jotakin tuttua tuossa oli?

Lauri Stark kirjoitti...

Tervehdys.

Sitä sanotaan, että aiemmat myytit ennakoivat tavoillaan Kristuksen tekoja. Tämä oli myös Tolkienin ajatus, että Jeesus on ainoa lihaksi tullut ja historiaan astunut myytti, jota kaikki muut tarinat heijastavat enemmän tai vähemmän.

QroquiusKad kirjoitti...

Ensilukemalta tuo vaikutti kätevältä ajattelumallilta.
Sitten muistui mieleen, että tuolla samalla tavallahan myös islam selittää olevansa Ainoa Oikea:

ensin Allah antoi Totuuden profeetta Ibrahimille, mutta hänen seuraajansa vääristivät sen juutalaisuudeksi.
Sitten hän antoi Totuuden profeetta Issalle, jonkka seuraajat vääristivät sen kristinuskoksi.
Vasta kolmannella kerralla meni oikein, kun hän antoi sen profeetta Muhammadille kirjallisessa muodossa pilkuntarkasti kopioitavaksi.

Lauri Stark kirjoitti...

Joo, onhan se ihan tiedossa että rättipäät katsovat olevansa universaalin uskonpuhdistuksen asialla. Ne alkuperäiset puritaanit.