keskiviikko 29. huhtikuuta 2020

Kuin kreikkalainen veistos

Vähän kuin Aphrodite Kallipygos:


6 kommenttia:

Juho kirjoitti...

Kreikkalaisista puheenollen. Vankkumaton mielipiteeni on, etä Pariksen olisi pitänyt laittaa jumalattaret levittämään hänelle jalkansa ennen kuin julisti Troijan sotaan johtaneen tuomionsa. Sotaa sillä tosin ei olisi vältetty, mutta mitäs sitten. Ei asioita pidä puolitiehen jättää.

Lauri Stark kirjoitti...

Ehtoota.

Niin, kukapa tietää josko kisa olisi ratkennut sisällyttämällä kauneuskipailuun myös kuksintakarsinnan. Siinä olisi saanut Paris korkata neitsyt-Athenan, toisaalta olisi saattanut viimeksi mainittu olla muuten melko tylsähköä seuraa sängyssä. Afrodite olisi ollut vahvoilla, olisi kisa saattanut olla jopa epäreilu. Mitähän luulet, olisiko kannattanut koettaa kaikkia yhtä aikaa vai kutakin vuorollaan?

Juho kirjoitti...

Enpä tiedä.

Noista kreikkalaisista veistoksista vielä. Silloin ammoisina aikoina ne olivat ymmärtääkseni maalattuja ja jopa puettujakin, mutta kankaat ovat aikojen kuluessa lahonneet ja maali hilsellyt pois, joten emme koskaan saa tietää miltä ne aivan alunperin näyttivät.

Lauri Stark kirjoitti...

Säilyipähän onneksi kaikkein oleellisin: muodot!

QroquiusKad kirjoitti...

Paris oli mielestäni koko lailla typerä hylätessään tarjoukset vallasta, voimasta, viisaudesta ja mitä niitä kaikkia olikaan saadakseen maailman kauneimman naisen. Hän ei tiennyt palkinnostaan mitään muuta.

Mitä, jos Helena olisikin ollut samalla myös maailman vittumaisin ämmä, joka olisi kohdistanut mieheensä kaikki olemassaolevat kiusaamisen muodot ja keksinyt uusia? Kauanko Paris olisi jaksanut katsella ja kuunnella sellaista?
Sen sijaan vallalla, voimalla ja muilla tarjotuilla ominaisuuksilla hän olisi voinut hankkia itselleen juuri sellaisen naisen, joka täyttäisi kaikki puolisomateriaalin kriteerit.

Mitä kuvan neitoseen tulee, niin kreikkalaista veistoksellisuutta on havaittavissa. Afrodites Kallipygos, vaan ei pylly kagos.

Kreikkalainen, suomalainen ja britti katselivat kaikkia tähän asti nähtyjä naisia.
Kreikkalainen lausui:
"Ou thous leidias!"
Suomalainen sanoi:
"Noita naisia...!"
Britti sanoi:
"Witch women!"

Lauri Stark kirjoitti...

Morjenstaa.

Kun mietin, minkä tarjouksen olisi itse valinnut: tekisi mieli sanoa, että viisautta mutta oikeasti olisin valinnut kuten Paris. Jos olisin vielä julkea, olisin pyytänyt nuolla Afroditen häpyä. Athenalta en olisi moista uskaltanut pyytää, hän on sokaissut miehiä vähemmästäkin.