1) Hyvässä tapauksessa pandemia osoittaa, kuinka maailmantalous lepää savijaloilla. Että kuinka monet sen itsestäänselvyyksistä ovat illuusioita ja siksi tarvittaisiin vaihtoehtoja NYT. Lisäksi tämä saattaa olla lopun alkua globalisteille: liberaali ylivalta päättyi 2016, ja koronavirus olisi kuolinisku. Kansallisvaltiot ovat nyt niitä, jotka pitävät pandemiaa kurissa samalla, kun ylikansalliset instituutiot tutisevat impotenssissaan. Kenties 2020 tullaan muistamaan uutena kansojen keväänä.
2) Pandemia osoittaa monet moderneista mukavuuksista turhiksi. Tarvitseeko itse kunkin todella lentää kerran vuodessa ulkomaille? Parhaassa tapauksessa ympäristönsuojelu ottaa askelia eteenpäin, kun paljon turhuutta yksinkertaisesti katoaa: mitään ei varsinaisesti kielletä, kun mainonnalla luotu keinotekoinen kysyntä lakkaa.
3) Monilla on vihdoin mahdollisuus olla kotonaan, kertakaikkiaan vain pysähtyä. Ihmisillä on aikaa, ehkä he jopa AJATTELEVAT. Kun kissanristiäisissä ei tarvitse juosta, tulemme kenties todistamaan uusia filosofisia oivalluksia, uskonollisia valaistumisia ja uraauurtavaa taidetta.
9 kommenttia:
1. Ei lisättävää.
2. Aamen
3. Ja uusia meemejä kuvalaudoille ;)
Miten suhtaudut näkemykseen, jonka mukaan on hyvä ja oikein, että tauti poistaa heikkoja yksilöitä (sairaat ja vanhat) geenipoolista? Onko tässä olemassa etua siinä mielessä, että suuret ikäluokat, eläkepommi, on nähty rasitteena taloudelle?
Tuskin Corona tulee olemaan naula arkkuun globalisaatiolle, mutta onpahan jonkinlainen kärähti housut kintuissa globalismille.
Kysymys kuuluu, miksi Wuhanin flunssa on onnistunut säikäyttämään maailmaa niin pahasti, että pahimmatkin mokuttajat ja globalistit ovat menneent rajojen sulkemisen taakse. Miksi globalistit ovat nyt hiljaa kuin k##i sukassa?
Miksi terrori-iskut, raiskausaallot, machoilu, autopalot, kranaatti-iskut ja rikollisjengien väliset sodat eivät ole saaneet aikaa läheskään voimakasta reaktiota?
Sitten välähti.
Takkirauta sanoi toistamiseen, että hän ei pelkää luonnonvoimia (kuten myrskyävää merta) vaan hän pelkää ihmisiä.
Minulle valkeni, että globalisteilla (ja normoilla) asia on päinvastoin.
He eivät osaa pelätä ihmisiä, mutta he pelkäävät luolamiesten tavoin sokeita luonnonvoimia kuten Corona-virusta. Heillä luiskahtaa lusikallinen housuihin heti kun kasvottomat luonnonvoimat näyttävät mahtinsa. Koska luonnonvoimista ei selviä sosiaalisilla taidoilla!
Takkirauta blogin masuunin väen kaltaisilla luonnontieteellisesti ajattelevilla konservatiiveilla luonnonvoimien kanssa hermot kestävät, koska luonnonvoimat voi kohdata järjellä ja järkevällä voimankäytöllä. Ihmisten kanssa taaspitää pelata sosiaalisia pelejä.
Ja edelliseen liittyen:
normot/mokuttajat eivät ennen kaikkeaan osaa pelätä vieras-valloittajia. He ovat oppineet läpi laitostavan elämänsä tarhassa-koulussa-harrastuksissa-nuoriso"kulttuurissa" -kissanristiäisissä-massamediassa-kaveripiirissä-somessa-opiskelijabileissä-pakettimatkoilla-risteilyillä-töissä yms. että ikävistä ihmisistä koulukiusaajista/narsisteista/häiriköistä yms. kyllä selviää kunhan ulvoo sutena kuuta. You know, on oikeassa paikassa huomaamaton, alistuu oikeassa paikassa, jouruaa oikeassa paikassa ja kantelee oikeassa paikassa auktoriteetille. Eli käyttäytyy kuten peruskoulussa.
He eivät osaa tunnistaa "sivilisaation ulkopuolista proletariaattia" uhaksi vaan he kaksoisajattelevat, että kyllä parranpärisyttäjien kanssa selvitään samanlaisella lampailulla millä selvittiin myös kasiluokan koulukiusaajasta tai seiska-osaston narsistisesta pikku pomosta.
Mutta heti kun tulee joku mykkä luonnonvoima johon sosiaalinen rapsuttelu ei tehoa, heillä menee peliohjelma täysin sekaisin.
Iltaa kommentoijille.
Allaspalo: ihan kiinnostava tuo Matruunan toeria, ja voi olla että siinä on perää. Ei se asiaa selitä sinällään, mutta ainakin voi valaista jotain aspektia. Ideologiat ja niihin liittyvät massapsykologiat ovat aina melkoinen suo temmellettäväksi, ne kun menevät helposti melko hedelmättömään patologisointiin.
Kuitenkin, on selvää että keskimäärin eri ihmiset hakeutuvat erilaisiin ideologioihin. Kenties Corona-Chan ja vastaavat aiheutavat liberaaleissa selkäydnreaktion, jonka myötä radikaalitkin toimenpiteet ovat yhtäkkiä mahdollisia. On historian ironiaa, että ensimmäisenä rajat sulki suvaitsevainen demari.
Aninyymi: karsastan itse tuota ajatusmallia. Oli kyse sitten eugeniikasta taikka vanhusten poistamisesta taloutta rasittamasta, en näe sellaisessa mitään oikeutta. Toki on mahdollista, että ikäjakaumamme muuttu lähikuukausina radikaalisti. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että asia tulisi varta vasten edesauttaa.
"Kun kissanristiäisissä ei tarvitse juosta, tulemme kenties todistamaan uusia filosofisia oivalluksia, uskonollisia valaistumisia ja uraauurtavaa taidetta."
Ei muuten tulla. Mitä valtaosa ihmisistä tekee ollessaan hereillä ja etenkin ollessaan kotonaan? Naputtaa älypuhelinta. Somettaa. Nyt sitten vain vieläkin ankarammin. Ja se saatanan some jos mikä tyhmentää ihmisiä.
Jokainen kriisi saa aikaan jonkinlaisen kulttuurisen murroksen: sodat, lamat, pandemiat, katovuodet ja luonnonmullistukset jäävät aina yhteisön kollektiiviseen muistiin paljon pitemmäksi aikaa kuin kukaan niitä varsinaisesti muistaa. Minäkin uskon, että korona tulee hyvin pitkäksi aikaa keikauttamaan poliittisen normaalin uuteen asentoon. Kun rajat kerran on mahdollista sulkea ja ihmisten perusoikeuksia mahdollista rajoittaa yhteisen hyvän vuoksi, miksi pandemia olisi ainoa tapaus, jossa näitä toimia voi käyttää? Talousvaikutukset tulevat olemaan karmeat, ja tiukkoina aikoina aina priorisoidaan rahankäyttöä. Punavihreä "kaikkea kivaa kaikille" jää historiaan, yhden yltäkylläisen aikakauden kuriositeetiksi. Jos muut puolueet eivät ota mallia Perussuomalaisten "kansallisesta itsekkyydestä", ne kuihtuvat. Tapahtui mitä tapahtui, Perussuomalaisten linja jyrää nyt läpi.
Tuli myös mieleen se, miten maailmanhistorian kausia on ollut tapana jaotella. Vuonna 1991 alkoi "kylmän sodan jälkeinen aikakausi", jolle ei keksitty mitään omaa piirrettä, jonka mukaan sen olisi voinut nimetä. Finanssikriisin ja Krimin miehityksen jälkeen on alettu pohtia, elämmekö nyt "kylmän sodan jälkeisen aikakauden jälkeistä aikakautta". Nyt näyttää siltä, että aikakauden vaihdos meneekin vuoteen 2020, jolloin alkaa "koronan jälkeinen aikakausi". Varsin pian johtavat älyköt toteavat, että edellisen aikakauden naiivi usko globalisaatioon, monikulttuurisuuteen ja edistykseen olikin yhtä hataralla pohjalla kuin vaikkapa usko rauhanomaiseen kommunismiin kylmän sodan aikana.
Eräs varma murros on etätyöskentelyn vallankumous. Sitä on ennakoitu jo vuosikymmeniä, mutta suuriin mittoihin se ei ole koskaan noussut. Veikkaan, että pandemian mennessä joskus ohi eivät toimistotyöläiset kuitenkaan palaa aiempaan työrutiiniin. Kenties ensi kerran sivilisaation historian aikana koemme trendin, jossa maaseutuasumisen kilpailukyky alkaakin vahvistua kaupunkiasumiseen nähden.
Päivää.
Ano: tuo nyt jää nähtäväksi. Nykymaailmassa monet sellaisetkin, jotka muuten ajattelisivat, eivät ajattele kaikkien häiriötekijöiden keskellä. Kun nyt on aikaa, eikä tarvis lähteä mihinkään, olisi ainakin tilaisuus saada jotakin aikaan.
Viilipytty: Punavihreä "kaikkea kivaa kaikille" jää historiaan, yhden yltäkylläisen aikakauden kuriositeetiksi. Jos muut puolueet eivät ota mallia Perussuomalaisten "kansallisesta itsekkyydestä", ne kuihtuvat. Tapahtui mitä tapahtui, Perussuomalaisten linja jyrää nyt läpi.
Mikään ei ole taattua, mutta tätähän sopii toivoa. Mitä nohiin muihin skenaarioihin tulee, niin jää myös nähtäväksi. Itse hahmotan aikalinjan jotenkin näin:
1991 alkoi USA:n globaali ylivalta.
2001 tuo ylivalta sai lommon, hybris kohtasi nemesiksen.
2008 globaali talous otti iskun, eikä koskaan toipunut.
2016 liberaali hegemonia koki psykologisen trauman.
2020 liberaali hegemonia kokee fyysisen trauman.
Pelkäänpä että kohta 1 kääntyy vielä toisinpäin. Korona on täydellinen veruke ajaa lisää federalisaatiota Eurooppaan talouden verukkeella.
Lehdet alkavat todennäköisesti lähiaikoina rummuttamaan kuinka talous on kuralla ja yksin emme selviä. Ratkaisuksi luonnollisesti tarjotaan viimeisenkin itsemääräämisoikeuden siirtämistä Brysseliin.
Toivon, että olen väärässä.....
Päivää Konitohtori ja kiitoksia kommentistasi.
Tässä vaiheessa on toki mahdotonta ennustaa asioiden suuntaa. Kaikki on mahdollista. Luulisin kuitenkin, että tuo skenaario vaatisi sitä, että eri maat todella suostuvat järjestelyyn. Mahdollisuus, että esimerkiksi Itä-Euroopan maat alistuisivat entistä kovempaan komentoon vaikuttaa pieneltä. Ennemmin he eroavat kuin taipuisivat yhtään enempää.
Lähetä kommentti