maanantai 3. syyskuuta 2018

Verikosto kaukalossa

Joskus 90-luvulla oli kuulemma kovaa kamppailua Tepsin ja Jokereiden välillä. Se ei kuitenkaan ollut mitään verrattuna siihen, mitä NHL:ssä tapahtui 90-luvun lopulla Colorado Avalanchen ja Detroit Red Wingsien välillä. Kyseessä lienee vimmaisin kamppailu kahden joukkueen välillä jääkiekossa, joidenkin mukaan koko joukkueurheilun historiassa. Vihanpito ei perustunut paikallisylpeyteen, kuten esimerkiksi oli laita ranskankielisen alueen Québec Nordiquesin ja Montreal Canadiensin välillä. Kaikki sai alkunsa sikamaisesta taklauksesta, jossa Avalanchen Claude Lemieux rusensi Kris Draperin laitaan; tuloksena aivotärähdys, murtunut nenä, murtunut leuka ja vääntyneitä hampaita. Vuoden kuluttua Detroit saisi kostonsa pudotuspeliottelussa, joka oli yhtä tappelua. Kehotan katsastamaan seuraavan videon, jossa tapahtumien kulku on kattavasti selostettu:

Hockey beef: Red Wings vs Avalanche

Jos haluaa pääepisodin kokonaisuudessaan nähdä, kannattaa katsastaa myös tämä video. Tässä ei ole enää kyse siitä, että pari poliisia mätkivät ajan kuluksi toisiaan. Tämä on puhdasta vihaa. Super Marion sukunimikaima Claude oli tunnettu väkivaltaisuudestaan ja kuului liigan inhotuimpiin pelaajiin. Voi nähdä kuinka vastustaja oli odottanut koston hetkeä. Potut maksettaisiin pottuina, joten eikun polvea naamaan ja päätä laitaan. Jopa rauhallisuudestaan tunnettu Igor Larionov poltti kääminsä ja matsasi huomattavasti kookkaaman Forsbergin kanssa. Lyhytpinnainen Patrick Roy oli raivolla mukana, kuten odottaa saattoi. Red Wings näytti voittajalta kotiareenallaan. Kuinka makeaa mahtoikaan punasiiville olla, että he vielä menivät ja voittivat ottelun myös pelaamalla.

Enpä tiedä kaipaako laji tällaista enää. Intohimoa kyllä piisaa, tunnelataus tarttuu rupuisen pikselikuvankin kautta. En ollut nähnyt välikohtausta kokonaisuudessaan ja kyllähän siinä innostui. Mainitsin joskus aiemminkin, kuinka tappelut energisoivat. Atavistinen hurma tehoaa. Kuitenkin jos ideana on tehdä maaleja ja saada peli joskus loppuun, onko tässä lopulta mitään mieltä? Jos vihanpidon vuoksi joka kohtaamisessa repeäisi nyrkkitappelu, heräisi vanha vitsi eloon:

I went to a fight and a hockey game broke out.

EDIT: suuressa myllyssä pidän siitä, kuinka Avalanchen kaverit yrittivät puolustaa Lemieuxia. Hän oli tunnettu kusiainen, mutta sillä ei ollut tilanteessa väliä. Hän ansaitsi höykytyksensä, mutta silläkään ei ollut väliä. Hän oli osa joukkuetta, osa laumaa. Ja lauman jäseniä puolustetaan, olivat he alhaisia taikka ylhäisiä. Kun kaveri joutuu tappeluun, ei ihmetellä miksi hän sinne joutui. Sekaan vaan, kysymykset voi esittää jälkeenpäin.

EDIT 2: jääkiekosta puheen ollen, Petteri Nummelin lopettaa uransa! Hän oli yksi suosikkipelaajistani maajoukkueessa ja parhaita kiekollisia puolustajia. Erinomainen pelinavaaja sekä hyvä laukoja, hänen profiilillaan varustettua pelaajaa kaivattaisiin maajoukkueeseen jälleen. Näin viimeinen vuoden 1995 maailmanmestareista lopettaa ja yksi sivu suomalaista jääkiekkoa kääntyy lopullisesti historiaan.

Ei kommentteja: