sunnuntai 12. maaliskuuta 2023

Laakson vieras

 


6 kommenttia:

Apoliteia kirjoitti...

Ah, muumikauhua. Vanhoissa kunnon Muumilaakson tarinoissa oli itsessäänkin melko hermoja koettelevia asetelmia; oma suosikki on ensimmäisen Majakkasaari-jakson lopetus, joka huokui Pikku Myyn pelottelupuheita ja urkumusiikkia myöten suorastaan kosmista kauhua - "maailma ei ole oikein." Joskus on tullut puolivakavissaan miettineeksi, onko Jansson tuntenut Lovecraftin tuotantoa.

Näitä tuttuihin lapsuuden maailmoihin sijoitettuja kauhufiktioita alkaa pikkuhiljaa varmaan enemmänkin ilmestyä, sitä mukaa kun alkuperäisteosten tekijänoikeudet alkavat raueta. A. A. Milnen Nalle Puhillehan näin jo kävikin, kun tekijänoikeus lakkasi viime vuonna: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Winnie-the-Pooh:_Blood_and_Honey

QroquiusKad kirjoitti...

Ainakin Muumipappa on joskus murhannut jonkun:

https://www.reddit.com/r/Moomins/comments/c5fhvs/moominpapa_canonically_murdered_someone/

Tuostahan se voisi lähteä:
"Murderous Moomins!"

Lauri Stark kirjoitti...

Tervehdys.

Apoliteia: Animaatiosarja hoiti säikyttelyaspektin varsin kunnialla. Jaksoissa, joissa mörkö ilmaantuu ensimmäisen kerran, kauhun tunnelma hiipii hienosti musiikin ja kuvaston jalanjäljissä. Lapsena sitä todella pelotti katsoa noita kohtia, kun pakkasen muassaan tuova nimetön hirviö laahaa sysipimeässä metsässä. Hetken aikaa auringonlaskut ahdistivat, kun yön saavuttua saattaisi mörkökin tulla.

Qroquius: kyllähän ne muumit boheemeja ovat, mutta että vielä murhamiehiäkin. Mitä vielä, Hemuli ajaa Ladalla?

Anonyymi kirjoitti...

Komea ja tunnelmallinen kuva. Mörkö näyttää itse asiassa pikemminkin surulliselta kuin pahantahtoiselta, mutta tämä ei välttämättä tee siitä vähemmän uhkaavaa - kenties jopa päinvastoin.

Kun puhe tuli muumien kauhuaspektista, niin onko Korppi tutustunut aikoinaan Suomessa esittämättä jätettyyn jaksoon "Kuka asuu kelon sisällä?". Siinähän Muumipeikko kumppaneineen kohtaa kirjaimellisen demonin. Vähänkään vanhemman katsojan voi olla vaikea nähdä jaksoa mitenkään pelottavana, mutta jos pystyy asettumaan Mörkö- tai Majakkasaari-jaksoja ensi kertaa katsovan pikkulapsen asemaan, ei ole vaikea kuvitella että kyseinen jakso olisi julkaistuksi tullessaan päätynyt tämän silmissä samaan kategoriaan.

-Eräs

QroquiusKad kirjoitti...

Kysymystä Toven mahdollisista Lovecraft-vaikutteista on peräänkuulutettu tuolla:

https://mobile.twitter.com/AR_Yngve/status/1361989400201150465

ja tuolla:

https://openart.ai/discovery/md-e361a39b-112d-4f2d-be1b-3992371d2ae2

Lauri Stark kirjoitti...

Morjenstaa.

Eräs: Joskus tubessa tainnut nähdä tuon jakson. Sehän edustaa sitä loppupään tuotantoa, missä laatu alkoi kärsiä. Taisi loppua puhti niin piirtäjiltä kuin kirjoittajilta.

QK: AI ja Lovecraft, mikä yhdistelmä.