tiistai 23. maaliskuuta 2021

Kielen rappio

Kannatan lämpimästi Suomen kielen julistamista pakolliseksi kaikessa julkisessa viestinnässä. Alas englannin ylivalta!

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tuosta toki samalla linjalla. Onhan tuo anglismien truuttaaminen vähän joka helvetin paikkaan jo totista oman kielen pahoinpitelyä pahimmasta päästä. Vähintään ajattelun köyhyttä, mikäli aivan käypäinen suomenkielinenkin vastine olisi helposti löydettävissä (vähän samaa kuin vaikkapa sivistyssanojen käytössäkin; sopivasti on hyvä, mutta liiallisena antaa vaikutelman lähinnä brassailevasta ja helppoheikkimäisestä oman statuksen nostattamispyrkimyksestä).

Mutta sitähän saa mitä tilaa; jokainen kansa ja kulttuuri on viime kädessä itse vastuussa oman kielensä ja siihen sidotun kulttuuriperintönsä säilymisestä. Ellei itse siihen kykene, niin kukas sen sitten kenenkään puolesta muka tekee? Olisikohan suomalaistenkin aika jo ottaa ryhtiliikettä tässäkin asiassa?

-J.Edgar-

Lauri Stark kirjoitti...

Tervehdys.

Näinhän se on. Ensiarvoisen tärkeää olisi säilyttää Suomen ensisijaisuus koulutuksessa, myös yliopistoissa. Yhä lisääntyvissä määrin kursseja tarjotaan englanniksi, jopa äidinkielemme kustannuksella. On köyhdyttävää, jos korkeamman tason tutkimusta tehdään vähemmän Suomen ehdoilla; on niin, että omaan kieleen pohjautuva tutkimus pakottaa luomaan myös uutta sanoastoa sen sijaan, että vain apinoitaisiin angloamerikkalaista termistöä.