perjantai 12. toukokuuta 2017

Mitä Dirty Harry sanoi?

Do you feel lucky punk? Paitsi, ettei hän koskaan sanonut noin. Repliikki menee:

You got to ask yourself one question: do I feel lucky? Well, do you, punk?

Kyseessä ei ole mitenkään tavaton ilmiö. Ihmiset muistavat repliikkejä hieman väärin, ja ne jäävät elämään. Kuten rikkinäinen puhelin, joka ei kunnolla välitä alkuperäistä ääntä, välittyy uusille ihmisille muuttunut viesti. Joskus kyseessä on alkuperäisen sisällön variaatio, joskus jopa olemattoman asian kuvitteleminen. Muisti on epäluotettava ja vääristää menneisyyttä. On lukuisia elokuvia, joista muistan olemattomia. Kohtauksia, joissa elävästi muistan tapahtuneen sellaista, mitä ei sitten tapahtunutkaan.

Ilmiölle löytyy nimikin, Mandela-efekti. Nimensä ilmiö sai siitä, että useat ihmiset muistavat Nelson Mandelan kuolleen vankilassa. Ennen kaikkea sillä kuitenkin viitataan populaarikulttuuriin liittyviin valemuistoihin. Se, jonka itse voin muistaa, liittyy erääseen Disneyn logo-animaatioon. Minulla on näet muistikuva videosta, jossa Helinä-keiju sauvallaan piirtää Walt Disneyn nimikirjaimet yötaivaalle, violetin linnan yläpuolelle. Etsiessäni kuumeisesti juuri sitä videota törmäsin myös Mandela-efektin käsitteeseen, sillä monilla muillakin tuntuu olevan samankaltainen muistikuva.

Eniten muistikuvaani vastaa tämä video. Muistan oikein yötaivaan, linnan värin sekä Helinä-Keijun. Mutta hän ei piirrä logoa! Ja juuri se on se, minkä monet muistavat (huomautan muuten, että jotkut muistavat piirtämisen erilaisesta videosta). Eli mikä on totuus tässä, onko kyseessä vain muistikuvien sekoittuminen? Se pätkä, mikä nähdään linkittämäni videon lopussa, on erillisestä animaatiosta. Voiko olla, että juuri se on fuusioitunut mielessäni muihin? Todennäköisesti niin, sillä kaikki tuo on nähty lapsuusiässä kauan sitten. On kuitenkin hauskaa leikitellä ajatuksella, että kyseessä olisi jokin kadonnut animaation kappale, jonka vain harvat ja valitut muistavat. Humoristisen tulkinnan mukaan Mandela-efekti johtuu vaihtoehtoisten todellisuuksien tihkumisesta omaamme, mikä selittäisi sitkeään pinttyneet ja todellisuudesta poikkeavat muistikuvat.

Kannattaa katsoa AVGN:n (aka Angry Video Game Nerd) infovideo aiheesta.

8 kommenttia:

Apoliteia kirjoitti...

Mandela-efekti on tosiaan hassu ilmiö, muisti tuppaa yhdistelemään asioita toisiinsa. Eräässä työpaikassani huomasin monien paikallisten sijoittavan muuannen rakennuksen laajan remonttityön eri vuosille. tarinoita kuunnellessa tuli esille taipumus yhdistellä merkittävisä asioita, joita ko. ihmiset tästä rakennuksesta muistivat.

Kaksi irrallista tapahtumaa olivat sulautuneet yhteen, niin että remontti muistettiin tehdyn jotenkin siihen toiseen muistettuun asiaan liittyen.

Myös lentävien lauseiden muodot ovat hämmentävän usein melko lailla väärin muistettuja. Muun muassa Edmund Burken (pitkähkö, myönnetään) lausahdus muistetaan väärin muodossa "kaikki, mitä pahuus tarvitsee, on että hyvät miehet eivät tee mitään".

Oikeasti Burke sanoi: "Missä pahat miehet yhtyvät, hyvien miesten on liityttävä yhteen; muuten he kaatuvat yksi kerrallaan, säälimätön uhri haveksittavassa taistossa."

Hamletista nyt puhumattakaan. Pääkalloa pidellessään hän lausuu jotain aivan muuta kuin "ollako vai eikö olla?"

Anonyymi kirjoitti...

Oomenta ja skudaa, Korppi. Scorchio.

Tuttu ilmiöhän tuo muistojen värittyminen on varmaan useimmille. Aika moni muistaa, kuten minäkin joskus, että Simo Rantalainen viljeli Hyvät, pahat ja rumat -ohjelmassa toivotusta "onnea valitsemallasi tiellä", vaikka niin sanoi juontajakollega Pauli Aalto-Setälä. Ilmeisesti Rantalainen alkuperäisenä juontajana ja räväkkänä persoonana muistetaan paremmin ja mieli siksi yhdistää tuon muiston häneen. Casablanca-filmistä muistetaan repliikki "Play it again, Sam" jota siinä ei ole, "Play it" löytyy kyllä. Jos lausahduksista tulee yleisiä hokemia, niin niitä myös kollektiivisesti parannellaan (jolloin ei taida olla Mandela-ilmiö varsinaisesti kyseessä). Churchillin "blood, toil, tears and sweat" on muuttunut muotoon "blood, sweat and tears". Alkuperäinen "verta, aherrusta, kyyneleitä ja hikeä" ei ole huono sekään, mutta "verta, hikeä ja kyyneleitä" iskee kuin miljoona volttia.

- Kipeä ukkeli

Lauri Stark kirjoitti...

Bono estente.

Apoliteia: hyviä esimerkkejä, näitä voisi kaivaa loputtomiin. Eikä aina kyse ole väärin muistetuista sitaateista vaan siitä, ettei sitä koskaan sanottu. "Sometimes cigar is just a cigar" said Freud - not.

Kipeä Ukkeli: tuo on muuten totta, että monet mutatoituneet lentävät lauseet ovat tunnetussa muodossaan paljon iskevämpiä kuin alkuperäinen. Vaikka muoto ei ole yksi yhtene sama, ilmenee intentio joka tapauksessa. Ei siis vain se sisältö vaan myös tyyli, jotta jokin voisi iskeä kuin miljoona volttia.

Isaiah kirjoitti...

Li Anderssonhan tunnetusti myös sanoi, että vasemmistolainen väkivalta on parempaa kuin oikeistolainen.

Kaikkihan näihin enemmän tai vähemmän sortuvat, mutta päivittäisessä elämässä yksilötasolla ihan hauska seurata, miten jotkut luottavat järkähtämättömästi muistiinsa ja toiset ovat perustellusti skeptisempiä.

Itse olen välillä tarkoituksella viljellyt Keynesin suuhun virheellisesti laitettua When the facts change, I change my mind. What do you do, sir-kommentia. Paljon parempi kuin Keynesin todistetusti sanoma kommentti samasta aihepiiristä.

Anonyymi kirjoitti...

Tervehdys kaikille vielä.

Li Anderssonin tapauksessa mutkia on vedetty suoraksi. Hän ei suoraan sanonut vasemmistolaisen väkivallan olevan parempaa kuin äärioikeistolainen, mutta sanoi sen olevan erilaista, koska se ei kohdistu ihmisryhmiin vaan (sortaviin) rakenteisiin. Onko Andersson siis lokakampanjan uhri? Hän on muodollisesti oikeassa kiistäessään puhuneensa paremmasta väkivallasta, mutta kuitenkaan hän ei suostu sanomaan, että vasemmistolainen väkivalta ei ole parempaa. Olisi kyllä outoa jos mitään tulkintoja ei saisi tehdä poliitikon sanomisista, ainoastaan lainata sanasta sanaan. Vääristelyn mahdollisuus olisi kyllä siinäkin, asiayhteys kun on usein tärkeä.

Myönnettäköön kuitenkin, että tämä "parempaa väkivaltaa" -meemi on alkanut elää omaa elämäänsä, niin että joidenkin kannattaisi tsekata videolta mitä todella sanottiin, vaikka vastapuoli olisi vähemmän tarkka faktoissaan.

- Kipeä ukkeli

Feyris Nyannyan kirjoitti...

Tutustuin ilmiöön jokin aika sitten ja totesin pahimpien hardcore-mandelauskovaisten olevan vain mielisairaita foliohattuja jotka uskovat johonkin vaihtoehtoiseen aikajanahässäkkään ja muuta paskaa.

kaleidoskooppiihmispään kirjoitti...

https://www.youtube.com/watch?v=3_8m3Fz0G1I

Tämä se on henk.koht. kaikista perkeleellisin mandeela. Varmasti oli raudat Dollyn suussa.

Lauri Stark kirjoitti...

Tervehdys kommentoijille.

Isaiah ja Kipeä Ukkeli: otitte näemmä esille saman asian. Olette aivan oikeasa, sillä Andersson ei varsinaisesti oikeuttanut vasemmistolaista väkivaltaa tai pitänyt sitä paempana. Alkuperäinen video on tehty tarkoitushakuisesti ja siitä lähtenyt meemi on alkanut elää elämäänsä kuin viesti rikkinäisen puhelimen läpi kuultuna.

Anderssonhan ei lopulta sano kuin ilmiselvän tosiasian: ihmisiin kohdistuvassa oikeistolaisessa väkivallassa ja vasemmistolaisessa huliganismissa on laadullinen ero, vaikka molemmat ovat väärin (ei toki niin, ettei myös vasemmisto olisi läpi historian käyttänyt tai vielä käyttäisi väkivaltaa).

Feyris: jotkut siis uskovat asiaan oikeasti? Luulin sen olevan vain vitsi, mutta uskotaanhan sitä litteään maahankin...

KIP: itse en muista Dollylla olleen hammasrautoja. Heitänkin arvauksen, että muistikuva on syntynyt hänen nörttimäisen olemuksen assosioitumisesta Jaws-hahmon metalliseen hammasriviin.