tiistai 23. joulukuuta 2014

Kauniita joululauluja

Kappaleet eivät ole listassa paremmuusjärjestyksessä, eivätkä ne ole kaikki edes joululauluja. Mutta ne ovat joulukipaleita minulle.


1) Nightwish - Walking In The Air

Tämä satulaulu pääsee parhaimmin oikeuksiinsa Nightwishin ja Turusen tulkitsemina. Ei tästä voi oikeastaan paljon sanoa, upea kappale, soundi ja melodia. Alkuperäinen versio on myös sekin hieno lumiukkoanimaatioineen.


2) Nightwish - Sleeping Sun

Talven ja taian oodi. Auringonpimennyksestähän tuossa kaiketi lauletaan, mutta itselleni kappaleen merkitys rakentuu vain musiikista ja kontekstista, ei sanoista ja intentioista. Parhaat yksityoskohdat ovat kappaleen aloittava syntetisaattoriharmonia ja kertosäkeistössä kuultava Turusen vibrato, kun hän laulaa sanan "last".


3) Nightwish - Taikatalvi/Storytime

Jatketaan vielä tämän verran Nightwishilla, onhan yhtyeen musiikki kaiken kaikkiaan aika talvista väriltään. Kyseessä on oikeastaan kaksi erillistä kappaletta, mutta kuuntelen niitä yhtenä kokonaisuutena. Taikatalvi on satukirjan avaaja soittorasiallaan ja heräävällä tunnelmallaan. Storytime lieneekin siten useimpien tuntema ja radiossakin vissiin runsaasti soinut renkutus. Kunnon seikkailubiisi, jolla Anette Olzoninkin ääniala saatiin otettua kunnolla käyttöön verrattuna DPP-albumiin.


4) Robert Miles - Children

Kaunis leijuntabiisi, sopii talven ja lumisateen tunnelmaan. Rakentuu simppeliin pianomelodiaan, joka toistuu ja toistuu. Näppärän lisukkeen soundiin tekee pianoon liitetty delay-efekti (jonka olen itsekin saanut mallinnettua syntetisaattorillani. Ei ollut itse asiassa ihan helppoa, delay täytyi tahdistaa jotenkin kaksivaiheisesti. Tai en nyt oikein muista tarkalleen).


5) Greg Lake - I Believe In Father Christmas

Emerson, Lake & Palmer -yhtyeestä paremmin tunnetun heebon joulusävellys. Pidän kaverin äänestä, plus tuotantopuoli on aivan timanttia. Tykkään esimerkiksi tuosta saundista, jolla kohdassa 0:53 esiintuleva melodia on soitettu. Monille se on varmasti jopa ärsyttävä, mutta pidän joulun kliseistä. Kun melodia ryyditetään vielä helkkyvillä kelloilla niin bueno. Kappale paisuu loppua kohden mahtipontisemmaksi ja erityisen mieleenjäävä yksityiskohta on 2:31 iskevä suuri kaiku, jolla kappale kuin hyökyy yllättäen kuulijan päälle. Juuri näin, rakastan yksityiskohtia musiikissa kovin.


6) Andrea Bocelli - White Christmas

Harvoja listani klassikkokappaleita, josta pitävät - noh, suunnilleen kaikki. Pidän erityisesti Andrea Bocellin laulamasta versiosta, hänen äänensä on miellyttävä ja pehmeä, kuin luotu laulamaan joululauluja. Ja tänä vuonna kannatti toivoa valkoista joulua, me saimme sen!


7) Chris de Burgh - Spaceman Came Travelling

Tämä nyt on yleiseti ottaen kauneimpia lauluja ikinä. Tässä yhdistyvät kaunis musiikki, laulajan ääni ja hyvä tuotanto ihmeelliseksi kokonaisuudeksi. Pidän siitä, kuinka säkeistön kuin suoraan huoneessa laulavasta äänestä siirrytään kertosäkeistön avaruuteen ja valtaisaan kaikuun. Ne pienet syntetisaattoriarpeggiot juuri ennen kertosäettä ovat juuri oikeassa kohdassaan. Tässä on musiikin taikaa parhaimmillaan, muutaman kerran olen vollottanut biisin kuullessani. Pidän laulun tarinastakin, vähän scifistisempi tulkinta Raamatun joulukertomuksesta.


8) Toto - Take My Hand

Tämä instrumentaalikipale tehtiin Dune -elokuvan soundtrackia varten ja soi samaisen elokuvan lopputekstien aikana. Tämän biisin tunnelma kuvastaa sitä miltä tuntuu matkan ja seikkailun lopussa, hyvin päättyvän seikkailun lopussa. Tämä biisi assosioituu jouluun paristakin syystä: näin elokuva ensi kertaa vuosia sitten joulun aikaan eräällä kaverillani. Lisäksi luin Dyynin kolme vuotta siten jouluna, joten tuo biisi on kasvanut luontevaksi osaksi joulun repertuaariani. Ja se kyllä sopii siihen, tämä biisi on rauhaa ja sielun levolle laskemista.


9) Symphony X - The Divine Wings Of Tragedy

Vähän progea kehiin. Samannimisen levyn 20-minuuttinen nimikkobiisi on sopivaa fantasiaseikkailumusiikkia, ja fantasia ja taikuushan ovat osa joulua. Oikeasti tuo biisi perustuu John Miltonin kirjaan "Lost Paradise", mutta ei välitetä siitä. Tämä on larppausmusiikkia ja barokkiheviä parhaimmillaan. Soolot, melodiat ja soundi ovat kohdillaan. Kitaristi, synisti ja basisti vetävät vuoron perään sellaista ilotulitusta että oksat pois. Suosikkikohtani tulee 42:58, kun laulusolisti aloittaa:

There was a time ...
When nine choirs sang the
endless melody of light
Music of the spheres
There was a place ...
Where mortals embraced thunder
and majesty
Their fate lay in our hands
Feel my wings slowly fading -
forever lost in time - I cry10) Sinead O'Connor - Silent Night

Tässä laulaa itse taivaan enkeli. Kauneutta, jonka tuo eloon nainen kauneimmalla mahdollisella äänellä. Muistan, kuinka pienenä piti erikseen hiljentyä, jos äiti sattui kuuntelemaan juuri tätä. Mitä tahansa olinkaan tekemässä, oli se lopetettava kuuntelemisen ajaksi. Tätä kappaletta ei voi paljoakaan kuvailla, tämä on pyhää. Kaunein laulu, mitä on olemassa.


Jokeri) Enya - Exile

Ei kai joulua voi ilman Enyaa viettää; siinä kaunis nainen kauniilla äänellä. En sano tuosta sen enempää, musiikki puhukoon puolestaan.

Ei kommentteja: