lauantai 6. joulukuuta 2014

Hyvää itsenäisyyspäivää!Oikein mukavaa itsenäisyyspäivää arvon ihmiset, se on nyt 97. kerta peräkkäin. Katsotaan saadaanko se sata täyteen, siitä vasta tuleekin juhlavuosi. Olkoonkin, että maatamme on myyty ulkomaille ja päätösvaltamme omiin asioihimme on kaventunut, meillä on vielä maamme, kelkka on käännettävissä. Niin kauan kuin on elämää, on toivoa.

Mediassa on ollut puhetta siitä, että juhlan pitäisi olla iloisempaa ja keskittyä positiivisiin asioihin sodan sijasta. En oikein tiedä mitä näille ihmisille olisi sanottava. Jos kerran vuodessa muistellaan kansamme kohtalonhetkiä, onko se liikaa? Ilon ja raikaamisen voi jättää vappuun ja juhannukseen, itsenäisyyspäivä säilyttäköön arvokkaan vakavuutensa, joka sille kuuluu. Olemme synkkä kansa, joka asuu synkässä maassa ja jolla on synkkä historia. Kun puhutaan itsenäisyyspäivän juhlasta, on raskasmielisyys vain asiaankuuluva ja vuodenaikaan sopiva asia. Sodat ovat niin olennainen ja ratkaiseva osa historiaamme sekä identiteettiämme, että niiden eteen tehtyä uhrausta on asiaankuuluvalla kunnioituksella syytä muistella. Sotilasparaati kuuluu kuvioon, myös armeija ansaitsee arvostusta. Ja perisuomalaiseen tapaan, sekin on lopulta vaatimaton kulkue verrattuna diktatuurien vastaaviin, joihin on panostettu kohtuuttomat määrät resursseja. Meillä ovat siis prioriteetit kunnossa tämän asian osalta ja siltikin jotkut valittavat asiasta.

Tänäkin vuonna on odotettavissa mekkalointia Helsingissä. En vastusta mielenilmauksia, ainoastaan väkivaltaisia sellaisia. Toivotaan, että tänä vuonna ne sujuisivat rauhallisemmissa merkeissä. Ymmärrän, että monet kokevat linnan juhlat tarpeettomana pröystäilynä, mihin suuntaan ne ovat kieltämättä olleet menossa. Vaikka nekin ovat – perisuomalaiseen tapaan jälleen – aika vaatimattomat verrattuna joihinkin muihin vastaaviin, olen sitä mieltä että sinne kutsutaan liikaa vieraita ja aivan turhia sellaisia. Mutta ei siitä sen enempää.

Olkaamme kiitollisia rauhasta, joka meille kalliisti lunastettiin. Emme voi koskaan tietää milloin tämä pitkä sodaton jakso päättyy, historiasta tiedämme että pitkät rauhat ovat anomalioita. Kysymys ei ole lopulta siitä, että jos sota tulee vaan kun se tulee. Ennemmin tai myöhemmin joudumme lunastamaan vapautemme uudelleen asein, ja toivon että kansamme on sinä päivänä valmis.

Nyt on kuitenkin maassa rauha.


Ei kommentteja: