sunnuntai 15. heinäkuuta 2018

Mänttikuulat potkittu

Futiksen MM-kisat on sitten siinä, eihän siinä mennytkään kuin kuukausi. Ja meinaavat vielä laajentaa kisoja 32:sta joukkueesta 48:aan, ihan hulluja. En kovin aktiivisesti seurannutkaan, pudotuspeleissä kiinnostuin enemmän. Liikaa katsottavaa, vaikka fanille sellaista sanaa on tuskin olemassakaan.

Finaalissa vastakkain olivat eurooppalainen Kroatia ja Ranskan muukalaislegioona. Kun pelaajat eivät edusta kansojaan, menettää kansainvälinen MM-turnaus pointtinsa. Mikä "Ranska" se on, jossa pelaa joukkueellinen neekereitä. Olenkin alkanut viime aikoina arvostamaan jääkiekkoa myös siitä syystä, että se sentään on voittopuolisesti valkoisten miesten laji. Se on pohjoisen väen talviurheilua ja toivon mukaan pysyy sellaisena. Kyllä jalkapalloakin on hauskaa katsella, mutta ei siinä ole samanlaista tunnepanosta kuin lätkässä; miten voisikaan olla, kun useimmat pelaajat eivät edusta maatasi eivätkä edes rotuasi. Vähän ulkopuoliseksi tässä jää.

No, oli loppuottelussa viihdettä sentään. Kuusi maalia on jalkapallossa paljon. Lisäksi näin saksipotkun ja maalivahtimokan, jollaista olin odottanut koko turnauksen. Kelpaa tämä penkkiurheiluksi, rauhallisempi tempo on sopivaa vastapainoa lätkän vauhtiin ja riuhtomiseen. Filmaaminen ja muu neiteily ovat tietysti turhauttavia asioita, mutta joka lajissa on omat sudenkuoppansa. Perustasolla ei vaadita ihmeellisiä puitteita pelaamiseen, vain kenttä ja pallo. Ulkopuolisen on helppoa seurata peliä, joten se vetää yleisöä. Ei ihme, että jalkapallo on maailman suosituinta urheilua.

3 kommenttia:

QroquiusKad kirjoitti...

Olisipa Kroatia voittanut, että oltaisiin saatu uusi maailmanmestari näiden koko lailla harvalukuisten joukkoon.

Jalkapallo on maailman suosituin urheilulaji. Kun syytä ollaan selvitetty, on aina noussut ykköseksi meidän kädellisten käsien kätevyys:
voisimme pelata pallopeliä, jossa kannamme palloa käsillämme ja syötämme sekä teemme maalit heittäen. Kun luovumme tästä ylivertaisesta edustamme pelaten palloa pelkästään jaloillamme, kohoaa pelaamisen vaikeusaste ja sitä myötä sen kiinnostavuus korkeammalle asteelle.

Meillä Euroopassa. Ja kehitysmaissa...
USA:ssa sikäläisen pallonkanto- ja heittopelin nimi on "football", mutta jaloilla pelattavan eurofutiksen nimi muistuttaa oudosti erästä halventavaa nimitystä? Niinpä eurofutis on siellä tyttöjen peli, jenkkifutiksen ollessa poikien ja miesten peli.

Ehkei jenkkejä voi tästä asenteestaan oikein soimatakaan, kun katselee eurofutistyttöpoikien edesottamuksia:
kun vastustaja juoksee ohi paidanhihaa hipaisten, eurofutari kaatuu kenttään nytkähtelemään kuolinkouristuksissa. Meneillään olevien kisojen myötä Iltalehden toimittelijapoika asettui puolustamaan näitä Kuolevia Joutsenia:
kyllähän jalkapallossa tulee kovia, kovia iskuja, hyvän tähden! Taklaukset ne vasta ovatkin kovia...!

Jenkkifutiksessa miestä otetaan aavistuksen verran eri tavalla?
"Mut niillähän on semmoset hirveet panssarit!"
Entäs rugby, joka kehittyi alkuperäisestä eurooppalaisesta pallopelistä eurofutiksen kanssa? Jälkimmäisestä tuli tyttölaji, jossa ei saa edes oikeasti taklata toisin kuin rugbyssa myöhempine US-, aussi- ym. versioineen, joissa palloa saa kantaa, heittää ja potkaistakin...
eikä rugbyssä ole mitään suojuksia.

Voisiko joku kuvitella rugbyn pelaajan lyyhistyvän kenttään nytkähtelemään kuolinkouristuksissa, mutta hetken kuluttua kirmaavan taas kuin vuorikauris? Tai että rugbykentällä pelattaisiin sellaista kivaa pikkusikaa kuin eurotyttöpoikafutiskentällä:
kyynärpäätä kylkiluihin, naamaan sekä selkään, lällällää tsihi hi hii...

Asianomaisille opettettaisiin käytöstapoja ihan sääntöjen puitteissa. Niinpä engelsmanni sanookin:
"The association football is a gentlemen's game played by the ruffians,
and the rugby is the ruffians's game played by the gentlemen".
Ymmärrettävistä syistä.
Niinpä en jaksakaan arvostaa jääkiekkoväkeä, jotka puolustelevat kaukaloväkivaltaa totaalisen falskilla väittämällä rankan fyysisen pelaamisen aihuttamista oikosulunomaisista paineenpurkauksista.

Jos tällaisia oikosulkuja ei esiinny rugbyssä, jossa miestä otetaan vähintään yhtä kovaa kuin lätkässä mutta ilman suojuksia, ei sellaisten esiintymistä missään lajissa voi puolustella millään tavalla.

Juho kirjoitti...

Hyvin samantapaisilla fiiliksillä olin itsekin liikkeellä.

Tosin olin hämmästynyt, kuinka valkoinen rakkaan naapurin joukkue olikaan. Olen jo pitkään miettinyt, miksei Ruotsin väestörakenteen muutos näy enempää sen urheilujoukkueissa. Jääkiekossakin olen odottanut muutosta tapahtuvaksi, mutta ehkä se ei sitten kiinnosta eteläisten jälkeläisiä niin paljon.

Die mannshaftille lähetän sellaisia terveisiä, että noin käy kun jättää hajusuolat palleista ottamatta.

Ja neiti Neumar sai täsmälleen ansionsa mukaan.

Seuraavaksi Quatarissa. Ei perinteitä, stadionit rakennettu verellä ja ilmastollisista syistä täytyy pelata liigojen ollessa käynnissä. Mahtaa tulla monessakin mielessä pohjanoteeraus. Mielenkiintoisin tilasto voisi olla: kuinka moni ulkomainen naispuolinen jalkapallofani joutuu "yllätysseksin" kohteeksi.

Lauri Stark kirjoitti...

Tervehdys kommentoijille.

Qroquius: Kroatia olisi voinut siksikin voittaa, että olisi ollut tosiaan uusi mestari. Mutta harvemmin sitä ensi yrittämällä onnistaa. Kova joukkue heillä on huolimatta siitä, että asukkaita on vähemmän kuin Suomessa. Mikähän piru mahtaa olla syy, ettei Suomi ole koskaan pärjännyt. Jos joku Islantikin pärjää, ei meillä ole juuri tekosyitä.

Meneillään olevien kisojen myötä Iltalehden toimittelijapoika asettui puolustamaan näitä Kuolevia Joutsenia:
kyllähän jalkapallossa tulee kovia, kovia iskuja, hyvän tähden! Taklaukset ne vasta ovatkin kovia...!


Varmasti oikeastikin sattuu, mutta näyttelemisen vuoksi en osaa ottaa reaktioita vakavissani. Lähtöoletus on aina, ettei oikeasti ole sattunut tai sitten liioitellaan roimasti.

Rugby ja jenkkifutis ovat sitten sen verran brutaaleja lajeja, että futisprinsessat kolkattaisiin alta underin. Eikä jääkiekkoilijoitakaan tunneta pehmeydestään.

Jos tällaisia oikosulkuja ei esiinny rugbyssä, jossa miestä otetaan vähintään yhtä kovaa kuin lätkässä mutta ilman suojuksia, ei sellaisten esiintymistä missään lajissa voi puolustella millään tavalla.

Kenties lätkäpelaajat ovat tyhmempiä ja siksi impulsiivisempia? Lajikulttuuri lienee kuitenkin se suurin syy, väkivalta on ollut erityinen osa pohjoisamerikkalaista kiekkoa. Onhan nyrkkimatsi viihdyttävä, vaikka kyllä laji ilman niitäkin pärjää.

Juho: Ruotsilla oli tosiaan yllättävän valkea joukkue. Pääsivät jopa puolivälieriin, kuten myös viikinkipainotteinen Tanska.

Jääkiekossakin olen odottanut muutosta tapahtuvaksi, mutta ehkä se ei sitten kiinnosta eteläisten jälkeläisiä niin paljon.

Yksi syy lienee, ettei ole varaa harrastaa. Lätkä on kallis harrastus, minkä vuoksi NHL:kin lienee vähän neekereitä.

Seuraavaksi Quatarissa. Ei perinteitä, stadionit rakennettu verellä ja ilmastollisista syistä täytyy pelata liigojen ollessa käynnissä. Mahtaa tulla monessakin mielessä pohjanoteeraus.

Jeps, ja päälle suhmurointia kulissien takana. Se tosin näyttää olevan lajin tapa.